Tear of the Pine – retsina på riktigt


Tear of the Pine är utan tvekan den bästa retsina vi provat. Något vi klämde till med redan för snart ett år sedan då denna druvrena assyrtiko var i våra glas. Kombinationen färsk tallkåda och fatlagrad assyrtiko från norra Grekland, man hämtar druvorna från appellationen Goumenissa som kanske mest är känd för sin xinomavro och negoska, är klockren. Vinet ligger ett halvår på sin jästfällning i olika typer av fat vilket ger en närmast burgundisk touch till helheten.

2017 Tear of the Pine, Stelios Kechris

Formligen exploderar i ett välbehag av färska örter, främst mynta och rosmarin. Pinjeskogen är där likaså citrus och gul frukt samtidigt som en snygg smörighet och kryddighet från faten backar upp. En sval maritim vind pustar förbi och den ungdomliga doften är redan nu förvånansvärt komplex. I gommen en uppfriskande mentholkänsla, precis citrusstinn syra, rökig mineralitet, pinje och en supersnygg fatbehandling som skänker kryddighet. Avslutet är klingande rent och bjuder även på skön intensitet och längd.

Livets Goda-redaktionens intryck: 91 LGP

En retsina som, om du nu inte provat Stelios Kechris vin tidigare, sätter en egen nivå för vinstilen och får oss att omgående önska vi vore på en grekisk ö, med en tallrik grillad bläckfisk. Släpps på fredag den 8:e juni i begränsad mängd och priset är 169 kr. Du finner vinet här.

Vill du ändå ha en retsina med aningen mer markerad tallkåda men likväl snyggt och välgjort så har samma producent en version till dig i 50 cl-format, Kechribari. Du finner vinet här.

Och du, spar en flaska till agusti månads kräftskiva. Den här sitter som en smäck till de dillkokta kräftdjuren.