Hem NyheterNyhet WB Teeling Single Pot Still, äntligen på Systembolaget

Teeling Single Pot Still, äntligen på Systembolaget

av Livets Goda

Än en gång reser sig den irländska whiskyns fågeln Fenix ur askan och återlanserar sin traditionella Single Pot Still whiskey i Systembolagets beställningssortiment. Teeling Single Pot Still släpps den 7 oktober med artikelnummer 8229801 i 700 ml flaska till priset 539 sek. Alkoholhalt 46%. Men vad betyder egentligen Pot Still Whiskey?

Som mången gång i whiskeyhistorien så handlar det om att undvika skattmasen helt enkelt och denna whiskeys historia är inget undantag.
Året var 1785 och på Irland beslutades det att en ny skatt skulle beläggas på mältat korn, vilket så klart fick whiskydestillatörerna att snabbt tänka om. Varför inte börja göra en whisky på viss del omältat korn? Det hela visade sig fungera väl och whiskyn som kom att kallas Pot Still var född. Denna whiskey kom att bli mycket populär och fortsatte vara det in på 1900-talet då många istället började dricka blended whiskey. Pot Still whiskey har en något ”tjockare” textur vilket gör den mycket smakrik och kryddig.

Pot Still Whiskey har även genom tiderna kallats ”Pure Pot Still Whiskey”, men efter en ny lag 2011 i USA på inrådan av United States Tax And Trade Bureau förbjöds ordet ”Pure” för att inte förvilla konsumenter gällande märkning av mat och dryck, vilket fick tillverkarna att ändra sina etiketter. Tillägget ”single” betyder att det kommer från ett och samma destilleri och har inte blandats med annan whiskey.

Teeling Single Pot Still Whiskey är en blandning av 50% mältat korn och 50% omältat korn och har sedan trippeldestillerats i traditionella kopparpannor. Det som gör denna Pot Still extra spännande är lagringen vilken utgör en mix av nya ekfat, amerikanska ex Bourbonfat och vitvinsfat.
Att tillägga till detta är även att Teeling Single Pot Still Whiskey är den första av sin typ att produceras i Dublin på över femtio år vilket bara i sig själv är ett tecken på detta destilleris förmåga till återskapande och nytänkande.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING