Hem Whisky & Bourbon Teeling Small Batch Rum Cask – intensivt smakfullt i gom

Teeling Small Batch Rum Cask – intensivt smakfullt i gom

av Livets Goda

Teelings historia började år 1782 när Walter Teeling byggde upp ett litet hantverksdestilleri i centrala Dublin, men under nästan hela 1900-talet så låg produktionen vilande. Det var först några generationer senare som Jack och Stephen Teeling 2012 återupptog arvet som nu förs vidare på det mest respektfulla viset, och det gör dom några stenkast ifrån där det ursprungliga destilleriet låg.

I dagens WB-Tips har vi gjort en uppgradering i grain- och maltwhiskeyn Teeling Rum Cask, vilken efter upp till 6 års lagring i bourbonfat fått en 6 månaders slutlagring i handplockade romfat. Buteljering skedde vid 46 procents alkoholstyrka utan kylfiltrering.

Whisky & Bourbons Chefredaktör Anders Enquist om Teeling Small Batch Rum Cask

Denna whiskey visar på ett utmärkt sätt Teelings stora fingertoppskänsla inte bara med att producera den bästa grundspriten, utan den utsökta känslan för fathantering och slutlagring. Lägg även till kvaliteten på faten. Det finns också en anledning till varför man gör denna långa slutlagring i romfaten; man har de kvalitativa faten att göra det med. Man har förutsättningarna att skapa en riktigt bra whiskey, vilket det här är.

Utsökt balanserad i fatspelet och slutlagringen i romfaten ger whiskeyns ursprung en skön dofttwist i sina inslag av smått kanderad citrusfrukt, lätt maritima sälta, blommiga spannmål och framför allt med ett läckert arrakspel från romfaten som gifter sig så fint med bourbonfaten. Det är en sunt giftermål dem båda emellan och detta kvalitetsframkallande kompanjonskap fortsätter tacksamt nog i gom i sällskap med nosspelets övriga rollbesättning. Kanderat söta toner med vanilj suger tag och skapar en inledande fyllig känsla. Sedan kliver kryddigheten in i pjäsen och whiskeyn ikläder sig i en elegant stram och torr kostym där vi mot avslutet kan skönja både tobak, ceder och lakrits. Det sitter oerhört bra och känns intensivt smakfullt i gom.

Rom och bourbonfat javisst, men strukturellt, elegans- och stilmässigt vänder jag blicken mot Sauternes i Bordeaux…

92 poäng

Teeling Rum Cask
Nr 463 (700 ml) 46%, 349 kr
Irland

Whiskeyn finns i lite över 100 Systembolagsbutiker. Om den inte finns i föredragen Systembolagsbutik så kan man enkelt beställa den dit HÄR >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING