Hem Whisky & Bourbon Teeling Whiskey i unikt samarbete med Plantation – Stiggin’s Fancy Pineapple Rum Cask-återkomsten

Teeling Whiskey i unikt samarbete med Plantation – Stiggin’s Fancy Pineapple Rum Cask-återkomsten

av Livets Goda

I sommar återlanserar irländska Teeling Whiskey Company en unik whiskey lagrad på fat från romproducenten Plantation på den svenska marknaden. Teeling Stiggin´s Fancy Pineapple Rum Cask kommer finnas i 70cl butelj på Systembolaget från och med den 22 juli med nr 4121201, 49.2%, pris 569 kr.

Lagom till högsommaren med stigande temperaturer lanserar det Dublin-baserade innovativa whiskeydestilleriet Teeling Whiskey Company åter i strikt begränsad upplaga om 1200 flaskor denna romfatslagrade fruktbomb till whiskey. Whiskeyn är lagrad på fat som tidigare innehållit Plantatation Stiggin´s Fancy Pineapple Rum, en rom med anor från 1800-talet.
Pineapple Rum var en delikatess under 1800-talet i Storbritannien och en av den tidens stora författare var Charles Dickens som i ”Pickwickklubben” skrev om en viss pastor Stiggin’s som gärna avnjöt den delikata tropiska romen.

Plantation Rum har på ett kreativt sätt sammanfört ananas och rom enligt följande: Victoriaananas skalas för hand och skalen får ligga och dra i Plantations 3-stjärninga rom som sedan destilleras om i kopparpanna. Efter detta blandas denna rom med Plantations Original Dark Rum där fruktköttet från ananasen fått legat och mogna. Slutprodukten är Plantation Stiggin´s Fancy Pineapple Rum.

Livets Goda om

Teeling Stiggin’s Fancy Pineapple Rum Cask, 93p

Det här är ett giftemål som visar hur bra ett från början komplicerat förhållande kan utvecklas till något stort i de rätta händerna och med rätt känsla. Fyllig elegans och mycket smaker är ledstjärnan. Här hittar vi också melodin omedelbart. 

Öppningen är fenomenalt generös med arrak, ananas, och sedan vaniljsötma innan vi slutligen går in i Irlands whiskeyvärld av Teeling. Det stramar elegant åt och struktureras efterhand och cigarrtobak, humidor och läder får lägga fin pondus i avslutet. Det är verkligen att ta del av två världar på samma resa. 

Jack & Stephen Teeling

The Teeling Whiskey Company drivs av whiskypionjärerna och bröderna Jack och Stephen Teeling. Bröderna bestämde sig för att öppna upp det första destilleriet på 125 år i Dublin med målet att återigen göra Dublin och Irland världsberömd för utsökt kopparpanns-whiskey igen. Valet föll på stadsdelen ”Liberties” som tidigare var hjärtat för Dublins whiskeyindustri.

Teeling Stiggin’s Fancy Pineapple Rum Cask

Lansering: 22 juli
Art.nr: 4121201
Storlek: 700 ml
Alkoholhalt: 49,2%
Pris: 569 kr

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING