Hem Whisky & Bourbon Teerenpeli Kaski Sherry Cask Single Malt Whisky – riktigt bra och hög njutfaktor

Teerenpeli Kaski Sherry Cask Single Malt Whisky – riktigt bra och hög njutfaktor

av Livets Goda

Teerenpeli Kaski Sherry Cask: Det finska Teerenpeli Distillery grundades redan 2002 i Lahtis, men det är först på senare tid som vi har kunnat finna flertalet buteljeringar på Systembolaget och 2020 fick man dessutom utnämningen ”årets whiskyproducent” från International Wine & Spirits Competition. Sedan mars 2021 år finner man Kaski Sherry Cask Single Malt Whisky på Systembolaget, vilket sedermera är vårt fokus idag.

Svedjebruk är den uråldriga konsten att bränna marken för att skapa nytt liv och odlingsbar mark, och det är just det som Kaski betyder, en pånyttfödelse om man så vill. Lagringen för denna whisky lyder 100 procent sherryfat av storleken 65-70 liter.

Teerenpeli Kaski Sherry Cask

Whisky & Bourbon om Teerenpeli Kaski Sherry Cask Single Malt 43%

Våra finska whiskygrannar Teerenpeli har sedan starten 2002 haft en gedigen utveckling i deras whisky, som här, med denna sherrylagrade whisky. Åldersbeteckningen ligger i det dolda, men när det smakar så bra som det gör här så spelar det mindre roll. Vår känsla är att lagringen ligger på 7-9 +/- år, och känslan drar mer åt Japan än Skottland i stilens egenskaper.

Whiskyn tar oss på en smakresa genom en skog av förfinad fruktighet och med en försiktig touch av rökighet dansar dofterna av sultanrussin, körsbär, och plommon i en harmonisk symfoni med sprakande inslag av citrus och marmeladiserad zest. Under ytan av smårostade nyanser och karamelliserade toner vilar en fin honungsdippad choklad, vanilj, nöt, mentol och viol ackompanjerad av penslade lakritsdrag. Det är en opulent och attraktiv sötma, och en väl lierad kryddspets ger den rätta balansen och bettet. Alla egenskaper och olika moment samspelar ytterst väl och Kaski Sherry Cask är en snygg sak som sitter förträffligt i gom, och i det väl tänjande avslutet lockar fram såväl tobak som vissa lädervindar. Det råder således hög njutfaktor vilket summeras ihop till en mycket bra whisky.

91+ poäng

Teerenpeli Kaski Sherry Cask Single Malt Whisky
Nr 456 (500 ml) 43%, 551 kr
Finland

Whiskyn finns i skrivande stund på 218 Systembolagsbutiker, men kan såklart beställas kostnadsfritt till övriga HÄR

 

RELATERAD LÄSNING