1

Teerenpeli Kaski Sherry Cask Single Malt Whisky – riktigt bra och hög njutfaktor

Det finska Teerenpeli Distillery grundades redan 2002 i Lahtis, men det är först på senare tid som vi har kunnat finna flertalet buteljeringar på Systembolaget och så sent som 2020 fick man utnämningen ”årets whiskyproducent” från International Wine & Spirits Competition. Sedan i mars i år finner man Kaski Sherry Cask Single Malt Whisky på Systembolaget, vilket sedermera är vårt whiskytips.

Svedjebruk är den uråldriga konsten att bränna marken för att skapa nytt liv och odlingsbar mark, och det är just det som Kaski betyder, en pånyttfödelse om man så vill. Lagringen för denna whisky lyder 100 procent sherryfat av storleken 65-70 liter.

Whisky & Bourbons Chefredaktör Anders Enquist om

Teerenpeli Kaski Sherry Cask Single Malt 43%

Våra finska whiskygrannar Teerenpeli har sedan starten 2002 kommit en bra bit på vägen. Numera sitter saker och ting som det ska i alla hörn och man har fått den rutin och kunskap som är så svår men nödvändig under årens lopp. Och whiskyn smakar whisky och inget annat, om än med olika stigar beroende på fat. Som här, med denna sherrylagrade whisky.

Lite hokuspokus är det med åldern, men det får vi ta så länge det blir så bra som det blir med detta destilleri. Det är ungt men inte babyungt, mer 7-9 år +/- i känslan. I släktträdet drar det mer åt Japan än Skottland och här vilar det en skogigt ren fruktighet med excellenta och försiktigt rökiga inslag i fruktens vindar av sultanrussin, körsbär, plommon och citrus med oranga marmeladiserade zestdrag. I det smårostade och karamelliserade ligger fin honungsdippad choklad, vanilj, nöt, mentol, viol och lakritsdrag. Det är en opulent och attraktiv sötma, och en vällierad kryddspets ger den rätta balansen och bettet.

Alla egenskaper och olika moment samspelar ytterst väl och Kaski Sherry Cask är en snygg sak som sitter förträffligt i gom, och i det väl tänjande avslutet lockar fram såväl tobak som vissa lädervindar.

Det är godmodigt med skarpt läge. Det råder hög njutfaktor.

Det är kort och gott en mycket bra whisky!

91+ 

Teerenpeli Kaski Sherry Cask Single Malt Whisky
Nr 456 (500 ml) 43%, 549 kr
Finland

Till Systembolaget >>

Teerenpeli destillery

Kopparpannorna på Teerenpeli destilleriet