Hem NyheterNyhet WB Teerenpeli PALO Single Malt Whisky

Teerenpeli PALO Single Malt Whisky

av Livets Goda

Teerenpeli PALO: Den 29 september har det blivit dags för ännu en lansering från det finska destilleriet Teerenpeli i Sverige nämligen Teerenpeli PALO single malt whisky. En sherrylagring med rökighet och fruktiga toner. Teerenpeli PALO Single Malt Whisky, 699 Kr, 46%, 500ml, artikelnr: 4151902, lansering 29/9 2023.

Teerenpeli PALO

Teerenpeli PALO Single Malt Whisky är en specialutgåva framtagen för firandet av Teeerenpeli Distillerys 20 års jubileum. Flera olika alkoholhalter fanns att välja från när en samlad panel av Teerenpelis ambassadörer satte sig ner och provade denna rökiga sherryfatslagring. Valet föll på just den whisky som hade 46% alkoholstyrka och panelen var enig att detta var just den perfekta nivån.

PALO översätts från finska direkt till ”brand” på svenska och det tydliggör en hel del av den rökiga komplexiteten i denna whisky. Teerenpeli PALO Single Malt Whisky är lagrad på 100% sherryfat av typerna PX och Olorosso.

Något som är unikt för Teerenpeli Distillery är deras ”lagerhus” vilket består av sjöcontainers staplade på höjden. Denna typ av lagring låter naturen ha sin direkta inverkan på whiskyn då den följer det omgivande klimatets alla nycker i form av temperaturvariationer och barometertryck.

Teerenpeli PALO Single Malt Whisky
Storlek: 500 ml
Alkoholstyrka: 46%
Pris: 699 kr
SB artnr: 4151902

Teerenpeli Distillery
Familjeägda Teerenpeli Distillery grundades 2002 i Lahti, Finland. I dag är destilleriet det största destilleriet i Finland som specialiserat sig på att producera single malt whisky av högsta kvalitet. Man använder traditionell destillationsutrustning som köps från Skottland.

Det ursprungliga Teerenpeli-destilleriet ligger i samma byggnad med restaurang Taivaanranta i Lahtis centrum, Finland. Ett helt nytt destilleri öppnade 2015 bredvid Teerenpeli Brewery och ökade den totala kapaciteten med över 100 000 liter ny sprit per år. Det ursprungliga destilleriet i stadens centrum fortsätter destilleringen och möjliggör en del intressant produktutveckling.

Teerenpeli använder traditionella ”pot stills”, handgjorda i Skottland, och whiskyn lagras på olika ekfat. Man använder mestadels ex-sherry och ex-bourbon fat i produktionen men man lagrar också whisky i andra fat som exempelvis ex-port, ex-madeira och ex-rom fat.

RELATERAD LÄSNING