Telmo Rodriguez lyfter med vitt

”Det första vinet gjordes av garnacha från gamla vingårdar i Navarra, varefter ett enkelt men rättframt vitt vin av druvan verdejo från Rueda lades till, men det var egentligen först sedan han etablerade sig i Malaga och började göra nytolkningar av de klassiska söta muskatvinerna som han verkligen slog igenom och blev ett namn. Telmo Rodriguez blev därmed en av de allra första vinmakarna i Spanien att med en mer omfattande satsning göra vin i flera distrikt över hela landet. ””När jag lämnade min familjs gård i Rioja var det för att se till Spanien som ett stort land, som en mångfacetterad helhet””, berättar han och lägger till att hans dröm var att upptäcka Spanien, dess fantastiska landskap, dess olika regioner och de vinkulturer som antingen var på väg att försvinna, kanske rent av nästan hade gjort det, eller åtminstone inte var uppmärksammade. ””Det finns fortfarande idag många enastående vingårdar som kan ge magnifika viner, men av någon underlig anledning är övergivna och helt bortglömda””, menar Telmo. Ett exempel på en nästintill helt åsidosatt vinregion som han håller av, är det lilla distriktet Valdeorras, enligt Telmo det mest intressanta i Galicien, till och med i Spanien som helhet. Fram tills helt nyligen har Telmo Rodriguez framför allt gjort sig känd för sina röda viner från Toro, Ribera del Duero och Rioja, men de senaste åren har ett par fina vita viner lagts till den digra men fortfarande växande vinlistan. Det första av de vita vinerna är storsäljaren Basa (Nr 71733 / 99 kr), ett enkelt men stiltypiskt friskt vin från Rueda av cirka 85 procent verdejo och resten viura och lite sauvignon blanc som produceras i en volym om över 600 00 flaskor årligen. Det är emellertid inte det enda eller det bästa vin han gör i Rueda. Vinet El Transistor (ca 160 kr) görs uteslutande av verdejo från friväxande stockar i grus- och kalkstensjordar intill staden La Seca, som ofta omtalas som det bästa området i Rueda. Det här vinet har, till skillnad från det ståltanksjästa Basa, jästs i en kombination av ståltankar, ekfat av olika storlekar och åldrar samt cementkar, och har en något mer fyllig och komplex doft och smak. Produktionsvolymen är också en helt annan, omkring 11 000 flaskor per år. ””Det är också något jag vill framhålla, då jag hellre vill göra viner från specifika vingårdar och områden än volymproducerade och kanske mer kommersiellt gångbara viner, görs många av mina viner görs i små volymer, ibland bara några tusen upp till tiotusen flaskor om året””, menar Telmo. Ett av de distrikt Telmo är särskilt förtjust i är Valdeorras uppe i bergen ute i Galicien i Spaniens nordvästra hörna. Från både förhållandevis nyplanterade och äldre vingårdslotter med granitjord på 500-550 meters höjd i bergen, kommer det lätta citrusfruktiga, fint blommiga och något mineraliska vinet Gaba do Xil Godello (Nr 71124 / 109 kr), som förvisso inte är ett stort och komplext vin, men som bjuder på en uppfriskande smak i absolut rent fruktig och torr stil. Den gamla och stora druvfamiljen muskat brukar i regel inte ligga bakom några större torra vinupplevelser, och vinet Mountain (ca 140 kr) är heller inte ett sådant vin. Däremot är det ett alldeles utmärkt exempel på hur finstilta och välbalanserade viner man kan göra av i det här fallet druvsorten moscatel alejandria. Vinet görs av druvor från ett flertal gamla vingårdar på 500 till 900 meters höjd uppe i bergen i Malaga. Exakt hur gamla vingårdarna är vet inte Telmo. ””Ingen odlare har planterat vin här på över 60 år, så stockarna är alltså en hel del äldre än så””, säger han entusiastiskt. ””Det här är ett fantastiskt vin, ett av de allra renaste uttrycken för torrt vin från gamla stockar uppe i bergen””, säger han och är mycket nöjd med sin premiärårgång, 2010. Druvorna skördas för hand, förhållandevis tidigt för att bevara så god fräschör och syra som möjligt, och för att kunna göra ett vin med måttlig alkoholhalt, kring 13 procent. ””Vår ursprungliga idé var just att återupptäcka bortglömda regioner och vinstilar, och Málaga var en av dessa regioner””, säger Telmo. Det mest imponerande vita vin han gör, kommer från Rioja och familjeegendomen Remelluri, till vilken Telmo återvände till skörden 2010 för att helt och hållet överta ansvaret från sin far. Detta vin, Remelluri Blanco (ca 380 kr), görs av nio druvsorter, av vilka de klassiska viura och malvasia bara utgör en del av del av cuvéen. ””För mig är det inte viktigt vilka druvorna är, därför talar jag aldrig om det, det är mycket viktigare av vinet speglar sin plats, att det smakar Rioja och framför allt Remelluri om det””, säger Telmo bestämt. Vingårdslotterna, som är ekologiskt och biodynamiskt skötta, är heller inte särskilt gamla, vilket annars framhålls som en viktig detalj i kvaliteten på vit rioja. ””Nej, det är jag som har planterat de flesta av de små lotterna””, säger han och lägger till att jorden är mager och dominerad av kalksten och lera, på sina håll är den grund och vissa vingårdar är terrasserade. Musten jäses med sin egen jäst i en kombination av små ekfat, 1 200 liter stora foudres, cementtankar och ståltankar, innan vinet dras över till franska ekfat av olika storlek och ålder för att först genomgå malolaktisk jäsning och sedan lagring under 18 månader. Det här är ett komplext, stiltypiskt klassiskt och nyanserat vin med fint blommiga och friskt citrusfruktiga aromer, en djup och fruktfet kropp, fin mineralitet och mild och lätt vaniljsöt ekfatsnyans. Kroppen är rik och fruktigt men helt torr med en frisk syra och fin mineralitet. Sett i ett större perspektiv, är det här ett av de finaste vita viner som görs i Rioja. Importör i Sverige är VinUnic, www.vinunic.se”