Hem Vinvärlden Tema Oregon del 1: En ny tid är kommen i Oregon

Tema Oregon del 1: En ny tid är kommen i Oregon

av Livets Goda

BILDEN: Den framstående vinmakaren Sashi Moorman har nu knutits till Evening Land Vineyards, som just nu är ett av de mest spännande projekten i Oregon.

Det var deras passion som knöt dem samman och med gemensamma krafter lade de grunden för det som idag är vinregionen Willamette Valley. Det var deras viner som inspirerade den anrika bourgognefamiljen Drouhin att 1987 köpa en egendom och plantera vin uppe i Dundee Hills, det område som kan sägas vara den oregoniska vinindustrins födelseplats. Att familjen Drouhin valde att investera i en vinegendom här blev en signal till många andra personer att det fanns en stor potential att odla vin här. I takt med att pionjärerna gjorde allt bättre viner, växte den oregoniska vinindustrin och antalet vinproducenter ökade stadigt, till cirka 300 vid millenniumskiftet, för att tio senare räknas till över 550.
Att antalet producenter växte så snabbt innebar däremot inte att industrin blev bättre i samma takt, det var nog lika många passionerade amatörer som utbildade och erfarna vinmakare som stod för nyetableringen. Men de kom, proffsen, de skickliga och välmeriterade. Ken Wright var en av dem, Tony Soter en annan, Rollin Soles och sedermera den australiska vinmakare Brian Croser ska också räknas hit, liksom John Paul med flera. Under den här perioden och fram till början av 2000-talet kom vinerna att bli allt bättre.
Idag täcker vinodlingen i Oregon 10 303 hektar och från 6 222 hektar som pinot noir idag odlas på gör ett dussintal firmor viner som kan mäta sig med världens allra bästa av pinot noir utanför Bourgogne. Om de tidiga pionjärerna lockade ambitiösa entusiaster och familjen Drouhin till sig, har den nya tidens Oregon blivit en högt eftertraktad vinregion för alltfler starka kvalitetsnamn.

En av 2000-talets första toppsatsningar var Evening Land Vineyards, ett projekt där man skulle knyta samman vingårdar och kompetens från Bourgogne, Sonoma, Santa Barbara och Oregon. Här i Oregon blev den högt skattade Seven Springs Vineyards i Eola-Amity Hills själva fundamentet i Evening Land Vineyards och med de franska vinmakarna Isabelle Meunier och Dominique Lafon (från Domaine des Comtes Lafon i Meursault) kom firman snabbt av bli vida omtalad för sina ambitioner och kvalitetsviner. Samarbetet med Dominique Lafon gav en extra pondus och ökade anseendet för Oregon som vinregion.
Sedan 2014 ägs Evening Land Vineyards av Steve Webster och Mark Stevenson, som också tillsammans med sommelieren Rajat Parr och vinmakaren Sashi Moorman tog över Evening Land Vineyards i Santa Rita Hills och grundade den nya Domaine de la Côte. Parr och Moorman är också djupt involverade och även delägare i firman här i Oregon, och det ligger därför nära till hands att de kommer att göra en motsvarande kvalitetshöjning även här. Firmans namn kommer fortsatt att vara Evening Land Vineyards, med tillägget Seven Springs Vineyard efter den förstklassiga vingård som utgör fundamentet i verksamheten.

”Vi har ett mycket skicklig team av vingårdsarbetare och oenologer kopplade till oss, men både Rajat och jag kommer i allra högsta grad vara involverade i allt från vinodlingen och vinframställningen till marknadsföring och försäljning”, berättar Sashi för Livets Goda.
”Portföljen av viner kommer i mångt och mycket att se likadan ut som tidigare, men vi kommer att introducera ett par nya viner med årgång 2014, som en cuvée av gamay och pinot noir från gamla stockar”, säger han entusiastiskt.
Vingården, som ligger i den sydöstra delen av Willamette Valley, täcker omkring 33 hektar, av vilket omkring tio hektar har nyplanterats av Sashi Moorman och drygt fyra hektar har planterats om till följd av vinlusen.
”Vi kommer troligen att plantera mer chardonnay i takt med att vi kommer djupare in i arbetet med vingården”, berättar Sashi vidare.
Med övertagande av Evening Land Vineyards i Oregon har hela ursprungsidén med projektet fallit och verksamheterna i Sonoma och Bourgogne har också lagts ner.

På en troligen annan nivå har det kaliforniska vinimperiet Jackson Family Vineyards (mest kända för stormärket Kendall-Jackson) investerat enorma summor de senaste åren och är idag den största vingårdsägaren i Oregon. Deras vingårdsareal här i Oregon uppgår numera till 185 hektar, av vilket cirka 55 hektar är nyplanterat och ännu inte ger någon skörd. Till det kommer man att plantera ytterligare drygt 120 hektar de kommande två till tre åren. Familjens vingårdar och totala markägor om 526 hektar ligger i Yamhill Carlton och Eola-Amity Hills, där de också i maj förra året köpte den 89 hektar stora Solena Estate Winery. Förra året köptes även en stor egendom mitt emellan de två kullarna där den berömda Shea Vineyards ligger och planerar att bygga ett nytt stort vineri där inom fyra till fem år. Idag producerar man sina viner i Gran Moraine Winery och det varumärke som Jackson Family Vineyards bygger heter Zena Crown och man kommer initialt enbart att producera viner av pinot noir och siktar på en produktion på omkring 5 000 till 7 000 lådor per år. Två lokala vinmakare har anlitats för att göra vinerna. Tony Rynders, som har arbetat för Domaine Serene här i Oregon och idag konsulterar för flera vinerier, är tillsammans med Sharon Moore ansvarig för produktionen.

I mindre skala är det kanske än mer intressant att ett antal välkända namn från Bourgogne har dykt upp i Oregon under 2013. Stora Maison Louis Jadot har köpt Resonance Vineyard och deras 7.70 hektar vingård utanför Newberg och till sin första skörd 2013 återinsatt den smått legendariska vinmakaren Jacques Lardière i första produktionsledet. Hans planerade pension det talades om varade i rätt precis ett år, sedan var han tillbaka i produktion igen, men nu här i Oregon. Då man ännu inte har något eget vineri, har man sökt samarbete med närliggande Trisaetum, den firma man såg störst potential i och som också har den typ av vineri med små öppna jästankar som man behövde, där man nu har sina första viner.
Samtidigt har också Jean-Michel Liger-Belair från Domaine Comtes Liger-Belair och Jean-Nicholas Méo från Domaine Méo-Camuzet, båda i Vosne-Romanée, köpt vingårdar här i början av 2013. Det finns alltså all anledning i världen att hålla ett par vakande ögon på utvecklingen i Oregon de närmaste åren. Nyetableringarna förutspås lyfta ambitionsnivån i Oregon som helhet, inte bara i de nämnda vingårdarna och firmorna.
I följande artiklar i det här numret av Livet Goda presenteras några av de firmor som har imponerat allra mest under mina rundresor i Oregon de senaste två åren. Flera av dem är förhållandevis nya och de flesta av dem saknar än så länge importör i Sverige, vilket också har inneburit att de inte är lika kända som de kvalitetsfirmor vi har sett i Sverige under många år.

Toppfirmor som vi kommer att titta närmare på
Atticus Wines
Arteberry-Maresh
Coeur de Terre
Evening Land Vineyards (i den här artikeln)
Kelly Fox Wines
Ken Wright Cellars (i den här artikeln)
Scott Paul
Ponzi Vineyards (i den här artikeln)
Walter Scott
White Rose
Zena Crown (i den här artikeln)

 

Andra toppfirmor som inte bör missas
Antica Terra
Beaux Frères
Bergström Winery
J Christoper Winery
Cristom
The Eyrie Vineyards
De Ponte Cellars
Thomas Winery
Trisaetum

RELATERAD LÄSNING