Hem Vinvärlden Tema Oregon del 3: Arterberry Maresh

Tema Oregon del 3: Arterberry Maresh

av Livets Goda

Intentionen är också starkt uttalad att göra eleganta viner enligt klassiska metoder, och absolut helt utan tillsatser som vatten, odlad jäst, enzymer eller jästnäring och vinerna buteljeras utan att klaras eller filtreras.
”Både klarning och filtrering tar bort alldeles för mycket av de finaste nyanserna i vinerna”, menar vinmakaren Jim Maresh och lägger till att han i grunden är en väldigt enkel vinmakare.
””Jag vet inte hur man göra några tricks och förstår i alla fall inte varför och när man skulle utföra dem”, lägger han till.
Odlingen i den egna respektive de vingårdar Jim köper druvor från sköts om enligt hans mycket tydliga instruktioner och det avgörande skördedatumet sätts också av Jim. Enligt honom är just tiden för skörd är en av de allra mest avgörande punkterna och för att hitta rätt balans i vinerna siktar på att skörda druvorna vid en mognad kring 22 Brix, men absolut inte över 22.5 Brix. Druvorna skördas för hand och förs till vineriet i små platslådor, där de sorteras och avstjälkas fullt ut. Om Jim anser att stjälkarna är mogna, tillsätter han lite av dem, men han vill inte jäsa druvorna i hela druvklasar.
”Det är en avgörande skillnad att använda hela druvklasar och att tillsätta exakt rätt mängd stjälkar separat under jäsningen”, menar han.

Mitt första möte med vinerna från Arterberry Maresh blev något av kärlek vid första ögonkastet. Att man sällan ser vinerna, annat än på vinlistor på de bästa restaurangerna, beror till största del på att produktionen år så liten, endast omkring 1 500 lådor om året totalt.
Det här är en ung firma, grundad så sent som 2005 av Jim Maresh och hans föräldrar Martha Maresh och Steve Mikami. Familjen Maresh har dock odlat vin här i Dundee Hills sedan 1970-talet. Allt började med att Jim Maresh och hans hustru Loie, båda födda i Wisconsin, flyttade till Portland där Jim blev reservofficer i flottan. De köpte en drygt tio hektar stor farm i Dundee Hills och odlade körsbär, plommon och valnötter och med tiden hade egendomen vuxit till att vara nästan 57 hektar stor. På den här tiden fanns det bara en enda vingård i Yamhill County, den som David Lett hade grundat, men 1970 hade David Lett och Dick Erath (två av pionjärerna här i Oregon) lyckats övertala Jim Maresh att plantera vin på sin egendom. Samma år planterade han således 1.20 hektar med pinot noir i det som idag är känt som Maresh Vineyard, vilket idag är den femte äldsta vingården i Oregon.

Jim och Loie fick fem barn, och deras dotter Martha gifte sig sedermera med Fred Arterberry som blev den första vinmakaren i Oregon att examineras från UC Davis. Freds firma Arterberry Wines försvann i och med att han avled. När Jim Maresh, född 1984 och son till Martha, grundade den här firman 2005 valde han att hylla de båda namnen i familjen genom att döpa firman till Arterberry Maresh.
”Min far var god vän med David Lett, det träffades ofta och gjorde också vin tillsammans, och jag mins att jag alltid var imponerad över hur fina viner David gjorde, och hur hållbara de var för lagring”, säger Jim när vi talar om hur det kom sig att han själv slog sig in på vinets väg, och framför allt vad som låg till grund för hans egen filosofi.
”David sa till mig att det var rätt enkelt, det handlade om att bara använda de bästa druvorna och att inte skörda dem för sent”, berättar Jim och lägger till att han sedan dess har följt det rådet och att hela hans filosofi bygger just på att låta druvorna och vingårdarna tala, inte hans egen roll som vinmakare.
”Jag vet säkert minst av alla vinmakare här i Oregon, och det är väl kanske därför jag gör allt så enkelt och naturligt jag kan”, förklarar Jim lite blygsamt när han skänker upp sina fina pinotviner.

Han förklarar att de druvor man odlar till vin inte nödvändigtvis behöver vara goda att äta, att det inte ska smaka som söta bordsdruvor, utan att de måste ha kvar sin fräschör och syra. ”Andra vinmakare talar så ofta om att druvorna inte har några aromer när sockret har börjat skena iväg i mognaden, och att de därför får så söta och alkoholstarka viner”, säger han och lägger till att han själv siktar på lägre mognad, mer eleganta aromer och en alkoholhalt kring 12.0 till 12.5 procent.
Arterberry-Maresh är i alla avseenden en enmansshow. ”Jag är bra på det jag gör i vingårdarna och i vineriet, men resten, allt kontorsarbete och all logistik med försäljning är jag dålig på”, säger Jim helt uppriktigt. Och visst missade han att vi hade ett avtalat möte, först efter att han blivit uppringd och påmind dök han upp nästan en timma för sent.
Trots den lilla produktionen gör man ett flertal viner, precis enligt samma idé som hela Bourgogne är uppbyggt buteljeras nämligen vinerna från de olika vingårdarna separat. Man gör bara ett vitt vin, Dundee Hills Chardonnay (ca $40) från ett 1.60 hektar stort block planterat 1974 i den egna 18.20 hektar stora egna Maresh Vineyard samt till en liten del från den intilliggande Weber Vineyard. Det har en medelstor, elegant och friskt fruktigt doft med en bara en diskret nyans av eken, en medelfyllig, fruktig men helt torr, frisk och något stram smak med en liten mineralitet. Vid de tillfällen jag har druckit vinet har jag alltid noterat hur påfallande klassiska burgundiskt det är. 
”Jag älskar att göra chardonnayvin, och det är mitt favoritvin att dricka”, säger Jim.

Med en produktion på omkring 600 lådor om året är Red Barn Pinot Noir (ca $32) firmans viktigaste vin, tillika dess instegsvin. Det har en lätt och elegant bärig doft och smak och eftersom det lagras uteslutande i neutrala små franska ekfat står här heller ingen fatkaraktär i vägen för den subtila parfymen. Detta vin, liksom Dundee Hills Pinot Noir (ca $42) är goda och absolut köpvärda, men den större komplexiteten finner man i de vingårdsbetecknade vinerna. Det lite lättare av dem är Pinot Noir Winderlea Vineyard (ca $52) som har en vackert ljusröd färg, en elegant och svalt rödfruktigt parfymerad doft med ett uns sötma och blommighet, det är lätt, silkigt och elegant och har en frisk syra, en viss mineralitet, men inte riktigt samma djup som de andra av firmans pinotviner har.
Ett vin som däremot imponerar är Pinot Noir Juliard Vineyard (ca $52) av klonerna Pommard och Wädenswil från gamla stockar i Juliard Vineyard, som ligger en bit nerför kullen i Dundee Hills. Det har en djupare fruktighet och mer strukturerad kropp, dess doft och smak är mer intensivt än vad vinet från den egna Maresh Vineyard har, men det har precis samma friska syra, tydliga mineralitet och stora finess. Det är helt klart, tillsammans med Pinot Noir Maresh Vineyard (ca $52) firmans allra bästa vin. Av det senare gör man mellan 400 och 500 lådor om året och det är också troligen det vin man lättast kommer över.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING