Hem Whisky & Bourbon Tenjaku – charmerande & lättgillad japansk whisky med mycket sympatiskt pris!

Tenjaku – charmerande & lättgillad japansk whisky med mycket sympatiskt pris!

av Livets Goda

Det är något alldeles speciellt med japansk whisky. Visst får man en skotsk vindpust i många av dem men ändå har de sitt eget uttryck. Många menar att det sitter i den förlängda jästekniken, något man tagit med sig från sakeproduktionen, och nog ligger det något i det. Själv älskar jag renheten de ofta förmedlar, något jag också tycker definierar Tenjaku, en japansk whisky som är mitt starkare dryckestips denna vecka!

Japansk whisky har väl från att trenden här hemma startade för sisådär två decennier sedan, etablerat sig på marknaden och vi är nog en hel del whiskyvänner som funnit våra favoriter. Men de är ju sällan billiga, ofta drar det snabbt iväg i pris även på instegsnivåerna, så därför är det extra glädjande att Masterblendern Kenji Watanabes “lärka” levererar så stabilt som den gör! Tenjaku betyder just lärka och producenten Minami hittar vi väster om Tokyo, i prefekturen Yamanashi. Här har man utsikt mot Mount Fuji och landskapet är bördigt vilket betyder att man kan hämta lokalt majs och korn som används till whiskyn. Dessutom har man tillgång till det renaste källvattnet vilket inte ska underskattas. Tenjaku lagras på använda bourbonfat och whiskykomponenterna som Watanabe arbetar med till slutblenden är mellan tre och fem år gamla.

Niklas om Tenjaku Whisky

Första doftintrycket? En känsla av renhet och fräschör. Kanske är det källvattnet från Fuefuki som gör sitt här men tilltalande är det och den svagt rökiga tonen matchar päroninslaget, den lilla vaniljhinten som skvallrar om tiden på bourbonfat finns i bakgrunden och så dyker det upp en lätt blommighet och bananton. I gommen en lättsam whisky med fin sötmaattack, ungdomliga drag och återigen den där renheten som är något av Tenjakus signum. Konserverade päron, honung, fudge och fatkryddighet noteras och återigen det lite busigt unga. Utan tvekan en bra japansk whisky som dessutom kommer med en sympatisk prislapp!

89 LGP

Tenjaku återfinns i Systembolagets beställningssortiment och du beställer den till din föredragna Systembolagsbutik. Flaskan (70 cl, 40%) kostar 329 kronor och har artikelnummer 81763.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING