Hem NyheterNyhet WB Tenjaku Whisky – den japanska lärkan – har landat i Sverige

Tenjaku Whisky – den japanska lärkan – har landat i Sverige

av Livets Goda

Nu finns Tenjaku Blended Whisky från Japan i Systembolagets beställningssortiment. Här har man noggrant valt ut de bästa sorterna att blendas av den prisbelönta Masterblendern Kenji Watanabe, allt för att skapa den distinkta whiskyn känd som Tenjaku. Artikelnummer: 81763, pris: 329 kronor.

Tenjaku härstammar från staden Fuefuki som ligger i den östra delen av Kofu i Yamanashi området. Detta bördiga landskap, omgivet av höga toppar, med Chichibu-bergen som stiger i norr och Misaka-området i söder, är känt som Japans största persika- och druvproducerande region. Här har man utsikt mot Mt. Fuji och är en plats välsignad med gränslös natur, gröna skogar, varma källor och kristallklara strömmar. Där har även den japanska lärkan sin hemvist. Man har valt tecknet för lärkan på etiketten då man anser att Tenjaku är precis lika ren och utsökt i smaken som den lilla fågelns klara sång.

Vatten kan sägas vara ”själen” i whisky. Fuefuki ligger ovanpå ett alluvialt fläktsystem i vilket det utmärkta naturliga vattnet från Misaka-bergskedjan strömmar. 250 meter under ytan sipprar rent underjordiskt vatten som filtreras genom porös vulkanisk sten. Detta är perfekt för utspädning när man skapar blended whisky.

I detta natursköna landskap arbetar Tenjakus Master Blender Kenji Watanabe som gjort sig ett namn som en av de stora japanska whisky- och vinmakarna. Han har i mer än 30 år jobbat enligt sin filosofi att aldrig förlora fokus – ”var generös med tiden för ditt hantverk”.

Tenjaku lagras i tre år på fat innan den släpps till försäljning. Alkoholhalten är 40%.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING