Hem Mat & Restaurang Tennstopet serverar 150 år gammal mat för 3kr

Tennstopet serverar 150 år gammal mat för 3kr

av Livets Goda

För 150 år sedan öppnade Tennstopet upp portarna för första gången. Vid den här tiden låg etablissemanget i Klarakvarteren men flyttade till Dalagatan år 1965 i samband med det omfattande rivningsarbetet som genomfördes i citykärnan. 2012 kom dagens ägare, Christian Olsson och Kristofer Sandström, in i bilden och har sedan dess jobbat för att bevara den plats där generationer möts, trivs, äter och dricker gott.

– Sedan vi förvärvade Tennstopet för fem år sedan har vi i viss mån satt vår prägel på restaurangen men vårt mål har alltid varit att bevara den tidskapsel som Tennstopet är. Vi håller hårt i Tennstopets traditioner och klassiska teman såsom surströmming, kräftskiva, vilt och kråka. Nu när vi firar 150 år vill vi skapa något speciellt som speglar Tennstopets och Sveriges kulturella matarv, säger Christian Olsson.

Inför jubileet har köksmästare Micke Schedin tagit fram en meny som tar oss tillbaka till Klarakvarterens kullerstensgator. Rätterna som serveras är av något mindre storlek och gästerna rekommenderas att beställa två-tre rätter. En varmrätt går loss på 5 kr medan en dessert landar på 3 kr.

– Vi belyser Tennstopets historia genom att plocka rätter ur våra gamla menyer. Från olika epoker har vi tolkat rätterna som en hyllning till den tid som varit. Det kanske får gäster att återupptäcka maträtter dem inte ätit på många år och våra yngre gäster kan få upptäcka någonting som man kanske hört talas om men aldrig provat, säger Micke Schedin.

Till maten serveras valfri dryck till ordinarie pris. Gästerna rekommenderas även ett jubileumsöl från Carlsberg som går i linje med temat.

– Charmen med den här sortens mat är, enligt mig, uppfinningsrikedomen och tiden som krävdes för att ta tillvara på och förädla allt som erbjöds, säger Micke Schedin.

Menyn kommer att serveras den 25 – 29 september mellan kl. 14.00 – 16.30. Det finns utrymme för 120 personer per dag och platser bokas endast via mail eller telefon. Ett visst antal drop-in platser kommer finnas tillgängliga i puben.

På restaurangen finns även en bok till försäljning som berättar historien bakom Tennstopet för 250 kr.

Meny:
Varmrätter – 5 kr

Doppsko
Köttsoppa med klimp
Paltbröd med fläsk och vitsås
Kolbulle med lingon
Lerpottasill
Kroppkakor

Dessert – 3 kr
Filbunke
Änglamat
Sjuskinnsgröt

Förklaring
o Doppsko är gräddstuvad pytt i panna.
o Köttsoppa med klimp. Soppan består av nötkött, palsternacka, kålrot, purjolök, potatis och
rotselleri. Klimp är gjort på mjölk, mjöl, ägg och salt.
o Paltbröd är gjort på grisblod, rågmjöl, vetemjöl, sirap, jäst och salt.
o Lerpottasill är matjessill som serveras med hackat ägg, gräslök och potatis med hett brynt smör som serverar ljummen.
o Kroppkakor är en blandning av ägg, potatis, potatismjöl och salt. Dessa fylls med en duxelle av kantareller och lök och kokas i salt vatten. Vid servering steks kroppkakorna i smör och serveras med lingon.
o Kolbulle är en slags fläskpannkaka som innehåller fläsk, vatten, ister och salt.
o Filbunke är en fet mjölk som syras, och serveras med färska bär och krossade drömmar (kakan alltså).
o Änglamat är vispad grädde som smaksätts med körsbärslikör och varvas med inkokta körsbär och pepparkakscrumble.
o Sjuskinnsgröt är risgrynsgröt med socker, smör, sötmandel och kanel som varvas i en plåt och gräddas i ugn. Den serveras med en saftsås på björnbär.

VAR: Tennstopet, Dalagatan 50, Stockholm
Meny 150 år: Dagligen kl 14.00 – 16.30 mellan den 25-29 september
Bokningen är öppen under vardagar kl. 09:00-16:00 och nås på 08-32 25 18 eller bokning@tennstopet.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING