Hem NyheterNyhet WB Tevsjö Mill & Distillery från Hälsingland tar steget fullt ut och gör innehållet i sina drycker spårbart

Tevsjö Mill & Distillery från Hälsingland tar steget fullt ut och gör innehållet i sina drycker spårbart

av Livets Goda

Tevsjö Mill & Distillery har idag ett unikt cirkulärt produktionssystem med anor från 1800-talet som säkerställer en småskalig produktion. Den planetvänliga produktionsanläggningen är helt unik i Sverige. Spannmålet som används produceras och levereras av närliggande lantbrukare i Hälsingland. Det bereds i den egna kvarnen från 1800-talet tillsammans med den egna vattenkällan, som även genererar en del av den energi som går till driften. Nu kan Tevsjö Mill & Distillery dessutom presentera en innehållsdeklaration på samtliga av sina egna produkter, som de hoppas ska kunna bereda vägen för en mer transparens, i linje med vad kunderna ska kunna förvänta sig.

– Våra kunder ska känna sig trygga och veta vad de betalar för, vilka produkter vi använder, varifrån de kommer och hur de har transporterats. Därför har vi tagit steget att innehållsdeklarera våra produkter och göra innehållet spårbart, säger Jonas Larsson, VD och Master Distiller på mikrodestilleriet Tevsjö Mill & Distillery i Järvsö.

Varje flaska får en QR-kod som leder till en deklaration för innehållet i just den flaskan. Där finns information om vilken lantbrukare som har producerat vad och under vilken tid.

För Tevsjö Mill & Distillery är det även angeläget att kunna redovisa för alla kunder att industriellt producerad etanol inte blandas i befintliga drycker för att komma upp i volym eller ner i pris.

– Vi hoppas att fler följer vårt initiativ och att det längre fram blir mer regel än undantag att vara transparent. För oss är det ett självklart aktivt val att göra allt från grunden. Det måste få kosta lite mer för att främja landsbygden och det genuint svensktillverkade. Vi visar att vi själva gör vår egen bas med genuina ingredienser från Sverige. För det är inte alltid det certifierade ekovänliga som är bästa alternativet, framförallt inte när det blir på bekostnad av långa transportvägar och onödiga koldioxidutsläpp.”, avslutar Jonas Larsson.

Tevsjö Mill & Distillery erbjuder ett alternativ för den som värnar om kvalitet och ursprung och kallar sin modell för transparens och spårbarhet ”PlanetFriendly by Tevsjö”.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING