The art of blindprovning - vad var det i glaset?

Niklas Jörgensen 2 Nov, 2018
Vin Fredag eftermiddag och chefredaktörn' kallar åter till baren; det är tid för veckans blindprovning av inventarierna. Med andra ord, dags skära upp ödmjukhetskakan, radera allt man tror sig veta om chefens preferenser och vara beredd på att det verkligen kan vara precis vad som helst i glaset. Det var ju trots allt en grek i glaset förra veckan...

Ok, rött vin idag. Ett rätt där åtminstone. En snabb titt på färgen och kanten ger däremot inte särskilt mycket indikation om ålder fast det är åtminstone inte purpur utan mer rödfärgat. Lite fällning simmar dessutom runt i glaset. Så första antagandet baserat på just utseende är att viss utveckling har vi.

Doften då? Ja, mer bouquet för vissa mognadstoner har börjat infinna sig. Det omedelbara som slår en, det här var för övrigt en pop'n pour, är lite flyktiga toner av krondill. Rioja-associationen kommer som ett brev på posten, kan vi ge PostNord den (?), och dessutom dyker en liten svartvinbärston fram. Rioja-tanken förstärks med andra ord. Men sen med luftning så fläskar det till sig och piptobak, exklusiva träslag, läder, kompost/gräs, plommon, körsbär och söt lakrits kompletterar. Det finns djup, begynnande komplexitet och så är det faktiskt ganska förförande i sin moderna men ändå personliga stil. Inget svalt klimat konstateras det samtidigt som Priorat har kommit upp på radarn. Eller är det en slamkrypare? Ska vi rentutav västerut, hela vägen till jänkarland? 

Men nej, smaken är för europeisk och vi stannar på vår egen kontinent. Chefredaktörn' säger inte så mycket utan låter våra irrfärder fortgå. Men ålder vill han ha och får minst tio år. 

Blindprovartrilogin konstaterar dock snabbt att det här var sensuellt och charmerande i en tät, kraftfull stil som kräver sin skickliga producent. Samtidigt är det saftigt med silkiga tanniner, fast de är där i bakgrunden och nafsar, frukten har börjat resan mot nästa mognadsfas och faten har börjat integrera med övriga komponenter. Balanserat, solvarmt men aldrig en tillstymmelse till sylt. Långt, kryddigt avslut och det känns som vi plockat vinet i en ganska perfekt fas även om de som så önskar kan lagra vidare. 

Ribera del Duero kom på tal men var inte tanninerna lite för mycket medhårs för att den gissningen skulle gå hem? 

Chefredaktörn' gör så slut på  blindprovandet och visar flaskan - 2005 Vinha Maria Teresa från Quinta do Crasto (95/100 LGP) i Douro, Portugal. Firmans toppvin och från det mest ansedda vingårdsläget som man har. Den som köpte det här vinet när det begav sig för ett antal år sedan gjorde en ganska schysst deal med tanke på att prislappen fortsatt norrut sedan dess och idag börjar på det tredubbla, runt femtonhundra riksdaler.

Och Douro eller Duero....det var ju en schysst gissning, om man nu inte hållit fast vid Rioja. Nåja, stilpoäng utdelas av chefredaktörn' för iberiska halvön och godkänd åldersbestämmelse. Inga dumstrutar denna gång....eller? 

 


Aloës nyöppning

Mat och Restaurang Nu börjar man närma sig den efterlängtade dagen då Aloë…
21 Mar, 2019

Hernö Jolie Rouge Dry Gin först ut i ny kreativ serie med tolkningar av Jon Hillgren

Whisky och Bourbon När Hernö Gins grundare och master distiller Jon Hillgren lanserar…
21 Mar, 2019

Rekord i nyheter hos Kafferosteriet Koppar

Övrigt Samtidigt som dagarna blir ljusare och allt fler fåglar hörs…
19 Mar, 2019

Öl med terroir kan bli verklighet när Skåne samarbetar med Småland

Whisky och Bourbon Den lokalproducerade ölen har haft stor framgång i hela landet.…
19 Mar, 2019

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till…
18 Mar, 2019

Macallan presenterar Classic Cut 2018 Edition

Whisky och Bourbon The Macallan lanserar Classic Cut 2018 Edition – den senaste…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet