Hem Vinvärlden The art of blindprovning – vad var det i glaset?

The art of blindprovning – vad var det i glaset?

av Livets Goda

Ok, chefredaktören skänker oss andra ett vin som uppvisar en gyllene gul färg och skickliga som vi är (Avdelning. ödmjukhet) inser vi redan där att vi har ett första ålderstecken.

Därefter startar ovissheten….bouqueten som behöver lite luft har en hel del gul frukt över sig men vi plockar även upp ett stänk saffran och honung. Samtidigt smyger rostade toner fram, kaffe noteras, och då dras slutsatsen att den här sannolikt sett en del ny ek i sin ungdom. Något maritimt vilar över det hela och gissningarna går mot chenin blanc men vi kan likväl inte placera den i Loire. Chardonnay då? Är det inte en kalifornier i en lite stramare stil för solmognaden är där ju? Vi letar oss även ner på pyreneiska halvön och Spanien för det finns svagt oxidativa drag man finner i en del spanjacker med ålder.

Dags att smaka och få bekräftat doftintrycken. Vilket vi absolut inte får för i gommen gör vinet en gir och allt är betydligt stramare än vad som näsan indikerade. Samtidigt är det stramt saftigt med en uppfriskande syra som får vinet att upplevas mindre gammalt? Är vi runt 2005? Det borde väl vara en vettig gissning men det kommer också ett bud på slutet av 1990-talet.

Tänk om det är ungt och vi är helt ute och cyklar? Blindprovandets tjusning helt enkelt och när man står där blottad så blir det roligare och mer ärligt att prova vin.

Den gula frukten gör åter sin entré. Faten också som dock är mer diskreta smakmässigt. Kanske inte ett elegant vin men här finns personlighet, karaktär och vi börjar längta efter skaldjuren. Nog måste det väl ändå vara Europa? Det här är allt för torrt för att vara utomsocknes, åtminstone om åldersspåret ska vidhållas. Men det finns ju ändå en viss eldighet i vinet. Nu tycker chefredaktören synd om oss och visar flaskan….

En 1999:a.

Från Bourgogne. Och Etienne Sauzet. Puligny Montrachet. Åldern lyckades vi fånga men chardonnayn skulle inte hamna i jänkarland utan i premier cru-mark. Champ-Canet närmare bestämt. Sedär, inte varje dag man får nästan tjugo år gammal vit Bourgogne. Som dessutom undgått premox-dragen som spökat så för många i regionen. Och så tänker vi igen på när vi blev sugna på skaldjur att vi skulle fattat där och då vad vi hade i glaset…

Undrar vart han lurar oss nästa fredag?

Intrycket: 92/100 LGP

RELATERAD LÄSNING