The Balvenie: Vid sidan om destilleriet Glenfiddich så har William Grant & Sons även destilleret Balvenie som 1893 presenterade sina första whiskydroppar. Man har fortfarande sin golvmältningsanläggning i bruk, även om den inte kan tillgodose hela produktionen varpå resterande malt köps ifrån samma leverantörer som tillhandahåller Glenfiddich malt, och man har även tillsammans med Glenfiddich sitt egna tunnbinderi och en egen kopparslagare som håller pannorna i trim. Traditioner finns det således gott om i detta anrika destilleri, likväl som en massa fin whisky.
Balvenie använder vidare både amerikanska och europeiska ekfat och det förekommer mycket experiment med olika typer av fat och man är känt för att vara ett av de destillerier som lanserade begreppet ”Double Wood” eller ”Wood Finish”. Dags att dyka ner i en ny batch av en numera klassisk Balvenie – The Balvenie DoubleWood 12 Years Old
The Balvenie DoubleWood 12 Years Old, 40%
NR 10477 / 700 ML / 599 KR / 93
Idag är det 31 år sedan denna whisky för första gången lanserades och bakom det hela låg naturligtvis Malt Master David Stewart. Efter 12 års lagring i amerikanska traditionella bourbonfat och hogshead flyttas whiskyn till Oloroso sherry fat för att där spendera 9 månader. Slutligen ges whiskyn tre månader i stora vita ekfat innan buteljering. Visst kan jag erinra mig mot modesta 40%, men samtidigt är det svårt att anmärka mot den precision som det finns i de subtila musklerna. Ser vi även tillbaka till de tidigare buteljeringarna kontra dagens whisky, så kan vi konstatera att vi har en mer framträdande fruktighet i karaktären. Smått honungs karamelliserad med vanilj och ljusa chokladdragningar i körsbär, fikon, äpplen och mjuk citrus från den oranga familjen. Faten förvaltar med stor ödmjukhet, ger stoisk kryddighet och vibrato i den annars så eleganta framtoningen. Det finns både en feminint parfymerad sensitivitet i den mer kavata hållningen, och det ger den där eleganta och rena men samtidigt mer levande skapelsen. Smooth var ordet, på alla rätta sätt.