Detta är destilleriets första whisky där 100 procent av malten har torkats över glödande torv för en rökig karaktär, vilket är resultatet av ett flera år långt projekt av Balvenies maltmästare David Stewart och tidigare destillerichefen Ian Millar.
Whisky & Bourbon om The Balvenie Peat Week Aged 14 Years (2002 Vintage) – 95 poäng!
Det här är inget nytillskott som går obemärkt förbi och direkt i nospartiet känner vi att det är något högklassigt i glasen, vilket omedelbart bekräftas vid första gomkontakten. En krämig, nästan smörig sötma smeker vår gom tillsammans med en lättsam och väl integrerad peaty ton, vilket vidare berikas av en generös, exotisk fruktighet med ananas, papaya, mango och persika i spetsen, över en vaniljbädd med honung. Fatkryddan skänker ytterligare dimension, likväl som tonerna av citrus, florala vindar och karamelliserad tofféekola.
De 48 procenten är exemplariskt integrerade i whiskyn och strukturen bjuder på en silkigt mineralisk, fyllig, rund och elegant munkänsla i största balans och komplexitet. Som väntat är även finishen lång där ”hela spelet” följer med i full kraft, och avrundas snyggt, torrt och uppstramat. Att Balvenie är synonymt med kvalité är inget nytt, och i denna permanenta nyhet så bekräftar man återigen det med råge. The Balvenie Peat Week Aged 14 Years (2002 Vintage) är en otroligt god whisky och tillika en mycket bra investering i whiskyform.
Men, du behöver minst två buteljer, för när du vill börjat smutta på denna så går det inte att sluta, och det om något säger väl allting om kvalitén.
Superlativ? Javisst, men äras den som äras bör.
The Balvenie Peat Week Aged 14 Years (2002 Vintage), 95 poäng
Säljstart fredagen den 6:e oktober
Nr 40069-01, 48,3% (700 ml) 799 kr Speyside, Skottland
The Balvenie Peated Triple Cask Aged 14 Years, 93 poäng!
Även denna whisky är tillverkad utan kylfiltrering. Den 48,3 procentiga tappningen har fått åldras i tre traditionella bourbon- och sherryfat som resulterat i en whisky med toner av citrus, karamelliserad apelsinkrokant och körsbär, tillsammans med en smysyrlig vind av peat. Det är en mjuk och timid butelj med en silkig touch med stor viskositet, samtidigt som den är långt ifrån menlös. Vidare får vi ett snyggt kryddbett i det långa avslutet. Strukturen är överlag torr och gentemot ovanstående butelj så är denna mer robust med edge.