Hem Whisky & Bourbon The Botanist – Islay gin för konnässörer… och alla andra

The Botanist – Islay gin för konnässörer… och alla andra

av Livets Goda

The Botanist från Bruichladdich är den första ginen från whiskeyvärldens epicentrum Islay i Skottland och dess arv från naturen på den avlägsna ön återspeglas i The Botanist. 22 handplockade växter från den lokala floran på Islay samt nio väl utvalda bär, bark, frön och skal smaksätter ginen via en kryddkorg via Vapourinfusion.

Chefredaktör Anders Enquist om The Botanist Islay Dry Gin

Texturen, det är det absolut första etsande och minnesfästande steget in i denna övertygande gin. Viskös i ett stenigt silkigt driv som skapar en magnifik och mycket tilltalande gomattraktion. Därefter smyger sig det kryddiga greppet på och smakernas egenskaper som fyller denna gin börja sprida sig med behag.
Det föreligger stor komplexitet i The Botanist och de 22 lokala örter som här är involverade arbetar som en sammansvetsad enhet tillsammans med den basspelande grunden av citrus som lime, citron och apelsin, kryddnejlika såsom en gins själ i form av enbär. Det reflekteras även med små violblommiga anis och maritimt tjärpastill sältade vindar i den söta linjens attraherande melodi.
Trots att det är en Islay-pjäs så uteblir den eventuellt förväntade rökigheten, här är det havets vindars påverkan och de lokala örterna som påvisar ursprung och identitet. Det ger en frisk elegans och distingerad kraft i karaktären och det är så pass bra att jag nästan drar mig för att ens tillsätta tonicen för den just nu väldigt årstids passande GT:n. I ett bredare whiskyglas, ren och svalt serverad, är det nämligen en alldeles perfekt fördrink, och avec, också.
The Botanist är väldigt övertygande. 

93 poäng

The Botanist Islay Dry Gin 46%
Nr 52989 (700 ml), 479 kr
Islay, Skottland

The Botanist finner man på Systembolaget HÄR >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING