The Butcher - rakt upp i krysset!

Livets Goda 13 Mar, 2019
Vin Familjen Schwarz har odlat druvor i trakterna kring byn Andau i Burgenland i många generationer. Utöver en liten hobbyproduktion för eget bruk så har druvorna sålts till det lokala kooperativet. 1994 kom slaktaren Hans Schwarz i kontakt med Alois Kracher som efter att ha fått prova Schwarz eget vin övertalade Hans att producera vin under eget namn. Alois lovade att hjälpa till och kontaktade i sin tur Manfred Krankl från Sine Qua Non som konsulterat och designat etiketterna. The Butcher Pinot Noir har vi redan tagit till oss i våra hjärtan och nu kommer även uppföljaren i vit skrud; The Butcher White, vilket är vårt fokus i veckans Dryckestips.


Chefredaktör Anders Enquist om The Butcher White 2018
Vi tycker mycket om det här vinet, som inte bjuder på några puckar i stolpe eller ribba eller duttar runt i tveksamma dribblingar. Nej, det här är för prisklassen rakt upp i krysset. Precis som med den röda brodern. Generöst fruktdrivet, avslappnat och distinkt på samma gång och med en druvblend som känns som världens mest självklara, med grüner veltliner som toppforward.
 

"Vi tycker mycket om det här vinet..."

 
Det är ett vin med fin viskositet i inledande gomkänsla. Det flyter på bra i en trivsam, elegant, småsaftig fruktighet där citrus, krusbär, fläder, päron och äpple ger avtryck och där väl avvägda svamptoner från sauvignon blanc druvan får visa sin personlighet. Fruktens sötma bär inte bara lätta tropiska vindar utan det skymtar till lite från röda bär som ger vinet en läcker skymning. En angenäm vittring av vitpeppar i kryddan ger en spirituell känsla i gom längre in i resan och ett bra mineraliskt grundfäste som ruvat i bakgrunden, och som kliver fram och stoltserar mot resans avslut, ger vinet syra och den strama elegansen i den fylligt givmilda trippen som vi njutit av fram till dess.
 
Och sedan börjar vi om igen, och igen, och igen… gott var det här!
 
90 poäng
Art.nr 71739, 12,5% (750 ml)
Pris: 119 kr
Burgenland, Österrike
 
Vinet finner ni på Systembolaget här >>
 
Druvblend:
60 % Gruner Veltliner
30 % Welschriesling
10 % Sauvignon Blanc

Destilleriet i Åhus lanserar världens mest exklusiva akvavit

Whisky och Bourbon I endast några få unika exemplar lanseras nu Åhus Akvavit…
16 May, 2019

Folklig gastronomi på årets största grillfest

Mat och Restaurang 24-26 maj är det dags för den årliga Grillmässan. Sveriges…
13 May, 2019

Rökig single malt whisky från Old Pulteney lanseras på Systembolaget den 17:e maj

Whisky och Bourbon Old Pulteney Huddart är en helt unik rökig highland single…
13 May, 2019

Brocards Chardonnay - mycket vit Bourgogne för pengarna!

Vin Att följa ett vins utveckling är utan tvekan den största…
10 May, 2019

Toppklass år ut & år in!

Vin Ripasso, svenskens favorit under många år, har blivit något av…
10 May, 2019

Inspiration - Gyros kebab för finsmakaren

Mat och Restaurang Det lagas allt för lite kebab i de svenska köken…
10 May, 2019
Artikelarkivet