Hem Vinvärlden The Butcher White Cuvée – när du är sugen på schnitzel!

The Butcher White Cuvée – när du är sugen på schnitzel!

av Livets Goda

Schwarz-familjen i Burgenland hälsade på oss vid Livets Goda-redaktionen förra året. Många har stiftat bekantskap med deras läckra pinot noir, The Butcher, ett vin som visar att även de röda från landet är att räkna med numera. Sedan några månader tillbaka finns etiketten nu också som ett vitt vin och tro mig, The Butcher White Cuvée är vinet du vill dricka när du serverar en äkta schnitzel!

Niklas om 2018 The Butcher White Cuvée
Inget snack om vilken druva som är Österrikes signum men här får faktiskt grüner veltliner sällskap av en tredjedel welschriesling också samt en tiondel sauvignon blanc, två druvor som även de är väldigt klassiska för landet.

Här är det den ungdomliga frukten som tar taktpinnen och bjuder på aromatiska toner av gråpäron med hintar av kryddiga undertoner, citrusfrukt och diskreta inslag från sauvignon blanc i form av krusbär och vegetala instick. Lite persika också när temperaturen stiger i glaset. Inbjudande och flirtigt men inte utan djup och på samma väg är det i gommen när den omfamnande stenfruktigheten attackerar med den närmast obligatoriska vitpepparnyansen från grüner veltliner i frontlinjen. Samtidigt finns det trädgårdsinstick och uppbackande syra vilket accentuerar det saftiga intrycket men som även ger nödvändig struktur till bygget. Det vilar något typiskt österrikiskt över smaken och att kombinera generös frukt med torrhet är verkligen som att ropa på den där schnitzeln. Ett vin som gör en glad helt enkelt!

Niklas intryck: 89 poäng

Den vita The Butcher finns i cirka 20 systembolagsbutiker och till resten beställer du det utan extra kostnad. Vinet har artikelnummer 71739 och en flaska kostar 119 kronor (12,5% (750 ml). Vinet finner ni här >>

Och så var det då schnitzeln som du bara måste servera därtill. Tänk på att en riktig schnitzel görs på utbankat kalvinnanlår, vänds i mjöl, salt och peppar, innan ägget och så då slutligen ströbrödet. Du steker den i ohemula mängder smält smör eller rikligt med olja, så att den närmast friteras, och till den serverar du en österrikisk potatissallad med persilja.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING