Hem Whisky & Bourbon The Dalmore Vintage 2004 lanseras i Sverige

The Dalmore Vintage 2004 lanseras i Sverige

av Livets Goda

Skotska Dalmore är känd för att lagra sin whisky på sherryfat. Nu kommer destilleriets första whisky lagrad på ”vanlig” ek. Whiskyn tas ur återanvända amerikanska bourbonfat och läggs sedan tillbaka på fräschare noggrant utvalda bourbonfat för en slutputs med effekten att whiskyn får en rejäl kryddboost av den friska eken. En karaktärsfull singelmalt vi inte sett tidigare från det omsusade Highland-destilleriet. Dalmore är relativt okänd i Sverige. Maltwhiskyn är en av storsäljarna globalt men har aldrig riktigt fått fäste i Sverige. The Dalmore har förstås lyxprofil, destilleriet har genom åren sålt gamla årgångar till rekordpriser. Köparna har till stor del varit pengastinna asiater och amerikaner. Nu med The Dalmore Vintage 2004 ägnas den svenska marknaden mer uppmärksamhet. Ansvarig för denna skapelse är i sedvanlig ordning Master Blender Richard Paterson, som väljer ut faten och blendar det hela. En välkänd profil i whiskybranschen vars känsliga näsa är försäkrad av Lloyds i London till 15,9 miljoner kronor. The Dalmore 10 år Vintage 2004 lanseras i mars med full distribution (432 butiker) Pris: 429 SEK Alkoholhalt: 46% Volym: 700 ml Artikelnummer: 501-01 Om Dalmore Dalmores destilleri ligger alldeles invid havet i Northern Highlands, norr om Inverness. Grundaren Alexander Matheson handlade med te och opium i Hong Kong men drabbades av det första opium-kriget mellan Kina och Storbritannien. 1839 vänder han hem till Skottland och initierar whiskytillverkning på gården Ardross. Dagens destilleri konstruerades 1874. När första-pannan skulle sättas in tvingades man kapa halsen för att få plats i ladan. Lyne-armen som leder bort alkoholångorna till kondensorn bryter därför in några decimeter nedanför toppen. Andra-pannan ser ännu märkligare ut, istället för den vanliga svanhalsen liknar överdelen skorstenen på ett ånglok. En kopparhylsa med kylvatten kyler ångorna och som kokas om och lättas upp. Ut kommer ett delikat men stringent destillat.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING