Hem Vintips The Glenlivet Small Batch 17 YO – Nuts & Spice – utsökt välbärgad

The Glenlivet Small Batch 17 YO – Nuts & Spice – utsökt välbärgad

av Livets Goda

The Glenlivet Small Batch Collection är en ny serie Single Malt från detta globalt populära Speysidedestilleri som grundades 1824 och därmed firar sitt 200-års jubileum i år. Den nya serien kommer bestå av några begränsade släpp per år där ett mindre antal noga utvalda fat, genereras ihop och buteljeras vid naturlig fatstyrka utan kylfiltrering. Först ut i Sverige är The Glenlivet Small Batch 17 YO – Nuts & Spice, vilken vi provat.

Här har The Glenlivets fruktiga och orökta destillat lagrats i minst 17 år på bourbonfat av amerikansk vitek samt sherryfat av spansk ek, som sedan gifts ihop. 216 flaskor har kommit till Sverige, vilka lanseras imorgon på Systembolagets tillfälliga sortiment.

The Glenlivet Small Batch

Chefredaktör Anders Enquist om The Glenlivet Small Batch 17 YO
– Nuts & Spice, 60,8%

Eleganta Glenlivets grundspel ges här ett underskönt temperament med bra, mörka vibraton, men utan att för en sekund tappa fattningen i den frikostiga och naturliga styrkan på 60,8%. Det är en förundrat introvert kraft som bygger denna whisky. Det är fylligt atletiskt med stil och finess.

Choklad med kakaoinfattning, vanilj och toffée ger en utsökt söt tråd i fruktens reflekteringar av karamelliserade körsbär och äpplen, russinsmekta fikon, apelsiniga marmeladskals noter med nötiga grimmor. Fatkryddigheten är snyggt integrerad och klättrar njutbart i gom och lakrits och mintig mynta lieras med tobak som ger känningar av cigarren i det lädersoffinredda whiskyrummet när vi närmare oss avskedet. Det är en utsökt välbärgad Glenlivet.

95p

The Glenlivet Small Batch 17 YO – Nuts & Spice, 60,8%
Nr 41670 (700 ml) 1 600 kr
Speyside, Skottland

Whiskyn släpps imorgon, fredag den 10:e maj, på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING