Hem Vintips The Glenrothes 18 YO – ny briljant whiskyakt på Systembolaget

The Glenrothes 18 YO – ny briljant whiskyakt på Systembolaget

av Livets Goda

The Glenrothes 18 YO: Historien om Glenrothes Distillery har vi tidigare skrivit om, men vi tar en repris här igen. Deras första sprit blommade ut i slutet av 1879, men det var på en hårsmån det blivit någon whisky överhuvudtaget i staden Rothes i Skottland för whiskyvisionären James Stuart. Bygget av destilleriet påbörjades i samarbete med de lokala affärsmännen Robert Dick och William Grant men stoppades på grund av en finanskris.

Då klev pastor William Sharp in i bilden och samlade in de medel som behövdes för att rädda destilleriet från ruin och förverkligandet av James Stuarts destilleridröm kunde fortsätta. Sharp i sin tur var ingen anhängare av sprit som han ansåg var ett fördärv för människan, men han visste samtidigt att Rothes behövde destilleriet för att ge stabil sysselsättning för de som förlitade sig på whisky för sitt uppehälle och bygget av The Glenrothes Distillery blev därmed ett fullbordat faktum.

I fokus idag har vi den nya buteljeringen av destilleriets 18-åring. Den ligger under husets Soleo-serie, vilket innebär lagring helt i sherryfat, och här då i minst 18 år och med en stor portion first fill fat.

The Glenrothes 18 YO

The Glenrothes 18 YO

Chefredaktör Anders Enquist om The Glenrothes 18 YO, 43%

Ny batch, ny buteljering, lagrad i sherrykryddade fat varav de flesta first fill och fortfarande en fullkomligt briljant whiskyakt. Den karamelliserade muscovadosocker bäringen tillsammans med vanilj och choklad går igenom fruktigheten med en samtidigt raffinerad syrlig nyans tack vare en väl hållen citrusfriskhet. Faten ger en saklig och välriktat kryddighet och släpper inte ifrån sig ett uns av torrt träiga sittningar. Det uppstår en mer cederdragen cigarrton i fästena av körsbär, röda äpplen, mogna fikon, dadlar och sultanrussin.
I avslutet fräscha dyningar med maritimt anlagd lakristsälta och en påminnelse om hur en slipsten i fråga om kraft ska avrundas med finess och elegans. Nördar vi in oss rejält så kan vi i djupet hitta små söta Sauternervibrationer.
Det försämrar ju föga det redan höga läge denna whisky befinner sig i. 

95p

The Glenrothes 18 YO, 43%
Nr 41644 (700 ml), 1950 kr
Highlands, Skottland 

Whiskyn lanseras i Systembolagets webblansering idag, den 22:a mars klockan 10:00. Whiskyn finner ni HÄR

RELATERAD LÄSNING