Hem Whisky & Bourbon The Glenrothes Single Cask Nordic Edition 2021 66,3% – monumental

The Glenrothes Single Cask Nordic Edition 2021 66,3% – monumental

av Livets Goda

Glenrothes master whisky maker har regelbundet mellan 1975 till 2006 identifierat och lagt undan några få speciella fat, för att kunna blir buteljerade som single cask, och det är precis en sådan raritet som lanseras nyligen på Systembolaget, närmare bestämt The Glenrothes Single Cask Nordic Edition #5463.

Glenrothes Silver Single Cask är lagrad mellan 14 till 20 år, och detta specifika first fill sherry-kryddade amerikanska fat fylldes 4:e april 2006, och buteljerades 15:e april 2021 vid cask strength om 66,3%. 570 numrerade flaskor fylldes varav 240 hittade sin väg till Sverige, och av dessa finns endast 46 flaskor kvar.

Chefredaktör Anders Enquist om The Glenrothes Single Cask Nordic Edition 2021 66,3%

Här drar vi återigen till med den just nu mest bourbonosade whiskyn från den skotska Speysideglansen som huserar på marknaden. Det handlar om underbar mörk dynamik och det handlar om att det är galet bra.

Sötman är tjusande farinsocker-karamelliserad och håller sig med en karaktär av sirap, mörk choklad, lika mörk fudge och allt med en lakritsdragen vanilj. Lika läckert som det låter.
Fruktigheten bärs fram av markerande drag från körsbär, viol, sultanrussin, och murriga citrustoner med flamberat oranga drag. Nyanser av tjärapastiller, viol och sockrad mynta bidrar till att utöka smakupplevelsen.

Faten ger en både intensiv kryddighet och råsilkig stringens vilket innebär ett oemotståndligt långt fäste i gommen som när det slutligen mynnar ut i tobak och väl insuttet läder, sätter det en målande prick över i:et i fråga om mäktig elegans och vibrerande attraktion.

Det är en fabulöst njutfull whisky som serveras lika bra som en bourbon on rocks i brett glas, som en avec i kupa eller klassiskt whiskyglas, och då utan vatten, trots den höga procenten på siffran över halten.

Monumental är ett stort ord, men det är de facto en stor whisky.
Mycket stor till och med…

97 poäng

The Glenrothes Single Cask Nordic Edition 2021, 66,3%
Nr 41095 (700 ml), 1 950 kr
Speyside, Skottland

Whiskyn finner man på Systembolaget HÄR >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING