Hem Whisky & Bourbon The Glenrothes Whisky Makers Cut – väldigt övertygande

The Glenrothes Whisky Makers Cut – väldigt övertygande

av Livets Goda

Tidigare i år släpptes The Glenrothes Single Cask Nordic Edition 2021 på Systembolaget, som är ett mycket starkt whiskykort från lite ”pånyttfödda” The Glenrothes. Det finns för närvarande ytterligare tre whiskies från destilleriet på SB som är värda en vänskap med, där det senaste tillskottet – Whisky Maker´s Cut – lanseras idag. Samtliga ligger under husets Soleo-serie, vilket innebär lagring helt i sherryfat.

Denna buteljering har således lagrats på first fill sherrykryddade fat som valts ut och buteljerats av Edringtons Master Whisky Maker vid fatstyrka.

Chefredaktör Anders Enquist om The Glenrothes Whisky Makers Cut, 48,8%

Non-age-statement för denna yngre och stolta whisky, och trots sherryfatslagring så finns det ett visst drag med bourbon i släktträdet. Inte av dominerande slag alls, men den där sötman som andas ytterst attraktiv lönnsirap och vanilj, liksom slaget av kryddighet från faten, hintar om kusiner på andra sidan Atlanten.

Vilket som så jobbar faten förtjänstfullt här och ger whiskyns struktur ett bra och elegant grepp med ljusa fönster i sherryfaten. Kola, vanilj och choklad med viss nämnda lönnsirap i sötmans drag rör sig snyggt i den godmodigt inbjudande och kryddetsade fruktigheten, som färgas av kanderade körsbär, mogna äpplen, sultanrussin och apelsinvindar, med viss lakritsmint som ger en frisk andedräkt. Den fastare, och som det upplevs i Makers Cut, exakta alkoholstyrkan, visar sina fördelar i avslutet som greppar länge och väl med bevarad torkad fruktighet och små fatiga tobakspuffar.

Det här är återigen ett bevis för hur långt whiskyvärlden har kommit med sina unga whiskies. Makers Cut är även en fin bekräftelse på var Glenrothes befinner sig idag. Destilleriets whisky mår väldigt bra!

94p

The Glenrothes Whisky Makers Cut, 48,8%
Nr 40832 (700 ml) 739 kr
Skottland

Whiskyn lanseras idag klockan 10:00 på Systembolaget, man finner den här >

Vill du läsa mer om Glenrothes? Se artikeln: The Glenrothes Single Cask Nordic Edition 2021 >

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING