Hem Whisky & Bourbon The Macallan 77 Years Old – ett limiterat tillskott i serien Red Collection

The Macallan 77 Years Old – ett limiterat tillskott i serien Red Collection

av Livets Goda

The Macallan introducerar en alldeles exceptionell single malt whisky i serien The Red Collection – The Macallan 77 Years Old.

The Red Collection består av en rad mycket unika och exklusiva single malts som ger uttryck för varumärkets anrika historia, långa traditioner och hantverk. Som namnet avslöjar är serien inspirerad av den karakteristiska röda färgen, vilken har varit signifikant för The Macallan sedan varumärkets tidiga dagar. Serien baseras på ett noggrant kurerat urval av pågående åldrande fat och enstaka, tillfälliga tillskott av väl lagrade whiskys.

The Macallan 77 Years Old är en extraordinär lagrad single malt och det första tillfälliga tillskottet som introducerats i serien sedan lanseringen 2020. En mycket sällsynt whisky som går tillbaka till år 1945, och är därmed en av världens äldsta skotska whiskys. Det är dessutom en av de äldsta buteljeringarna som någonsin presenterats av The Macallan.

I hjärtat av The Red Collection finns The Macallan 40 Years Old, The Macallan 50 Years Old och The Macallan 60 Years Old. Buteljerna är tillgängliga i ytterst begränsade upplagor världen över. Då och då får de sällskap av speciella tillskott, som historiskt sett började med The Macallan 71 Years Old, The Macallan 74 Years Old och The Macallan 78 Years Old 2020. Dessa gästlanseringar följs nu av The Macallan 77 Years Old.

Tillsammans återspeglar dessa unika buteljeringarna strävan efter en kompromisslös excellens, något som har drivit The Macallan sedan start, där den röda färgen alltid haft en djup betydelse. Den röda tråden i denna berättelse börjar med Alexander Reid, bonden och läraren som grundade The Macallan 1824.

År 1903 lanserade The Macallans dåvarande ägare Roderick Kemp, The Macallan Choice Old-sortiment, som enligt uppgift skickades paketerade med en distinkt röd stämpel för att urskiljas från märkets befintliga whisky, som då hade en svart märkning.

År 1980 återkom de röda märkningarna av The Macallans äldsta årgångar, dåvarande ordförande Allan Shiach knöt ett rött band halsen på flaskorna för att utmärka deras ålder och värde.

The Macallan 77 Years Old är destillerad för decennier sedan, i The Macallans små kopparpannor och lagrad i noggrant utvalda ekfat för att sedan buteljeras 77 år senare.

I linje med tidigare lanseringar i serien är detta nya tillskott omsorgsfullt placerat i en handgjord låda av ek, samma miljömärkta europeiska ek som används för att tillverka The Macallans ekfat. Lådan är klädd i ansvarsfullt framställt rött skotskt läder från Bridge of Weir Leather. Själva buteljen är även handgjord och signerad av The Macallan Master Whisky Maker, Kirsteen Campbell.

Kirsteen säger: “The Macallan 77 Years Old är ett otroligt tillskott, ett gästspel för The Red Collection, som har tillverkats av några av världens äldsta och mest sällsynta fat. Det är en makalös single malt whisky som långsamt har mognat under sju extraordinära decennier tills den nått absolut perfektion.

“Denna utsökta utgåva avslöjar The Macallans arv av extraordinärt hantverk, kunskap och färdigheter som upprätthålls av The Macallans mästerliga whiskytillverkare, då och nu. Det är ett stort privilegium att få spela en roll i framställningen av de anmärkningsvärda single malts som utgör The Red Collection idag.”

The Macallan 77 Years Old avtäcktes för första gången på den svenska marknaden under en intim middag i Stockholms stadshus för inbjudna gäster, en hyllning till den signifikanta röda färgen som förknippas med The Macallan och The Red Collection.

The Macallan 77 Years Old kommer att finnas tillgänglig via Systembolaget den 1 mars till ett pris av 900 000 SEK, med artikelnummer 504570.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING