Hem Whisky & Bourbon The Macallan presenterar en kortfilm som hyllar kvinnan bakom en unik single malt från 1926

The Macallan presenterar en kortfilm som hyllar kvinnan bakom en unik single malt från 1926

av Livets Goda

Den dyraste flaska vin eller sprit som någonsin sålts på auktion är The Macallan Fine & Rare 1926 och för att hylla människan bakom whiskyn så har The Macallan släppt en kortfilmsbiografi som berättar den verkliga historian om den tidigare verkställande direktören Janet Harbinson.

Klicka här för att se filmen på YouTube

Den åtta minuter långa biografin “The Spirit of 1926” och som visas världen över på utvalda biografer, på The Macallans hemsida och på YouTube, hyllar hennes hjältemod och det långtgående arv efter Janet Harbinson som idag genomsyrar varumärkets värderingar. Handlingen utspelas i Speyside, Skottland, främst på The Macallans 196 hektar stora egendom.

Janet Harbinson, mer känd som “Nettie”, är en nyckelfigur i The Macallans historia. 1918, endast några månader före första världskrigets slut, gick hennes man Alexander som hade drivit destilleriet, hastigt bort. Nettie, som kände starkt för lokalsamhället, tog efter hans död kontrollen över destilleriet i övertygelsen om att det var det bästa för de anställda och för ortsborna. Genom sin passion, medkänsla för människorna runt henne och engagemanget för det äkta hantverket, höll hon i gång verksamheten och bidrog till att återuppbygga lokalsamhället.

Utan att sätta sig för att göra det skapade hon även The Macallan Fine & Rare 1926, en single malt som skrevs in i historien när den såldes för 1,5 miljoner pund på auktionshuset Sotheby’s 2019. Än idag är det den mest dyrbara flaska av vin eller sprit som någonsin sålts på auktion. Dess existens är tack vare arvet efter Janet Harbinsons engagemang för sin familj, för lokalsamhället och för The Macallan.

Jaume Ferras, Global Creative Director vid The Macallan och tillika mannen bakom kortfilmen berättar: “Vi upptäckte Janet Harbinsons historia när vi gjorde research inför filmen om The Macallan Fine & Rare 1926 och vi kände direkt att vi måste dela berättelsen om hennes enorma betydelse för utvecklingen av varumärket så fort vi hade fått reda på hennes roll vid destilleringen och lagringen av whiskyn. I grunden så är detta en kärlekshistoria som berättar Netties kärlek till sin man, till lokalsamhället, till naturen och till familjeföretaget. Hennes omsorg om andra var påtaglig och hon var fast besluten att dra nytta av sin position vid The Macallan för att göra livet bättre för människorna runt henne. I sin starka tro och övertygelse om att göra det rätta för de som betydde något för henne så skrev hon samtidigt och omedvetet historia och det är inte mer än rätt att vi hyllar henne för det.

Vid skapandet av kortfilmen där den brittisk-amerikanska skådespelerskan Emily Mortimer gestaltar rollen som Nettie, samarbetade The Macallan med ett flertal kreativa personligheter såsom den hyllade regissören Mike Newell med bland annat Fyra bröllop och en begravning, Donnie Brasco, Mona Lisas leende och Harry Potter och den flammande bägaren på meritlistan. Manus står Allan Scott för och vars Hollywood hits inkluderar Priscilla öknens drottning, Don’t look now, Castaway och senast Netflix-serien The Queen’s Gambit.

IN 1926 NETTIE HARBINSON CRAFTED THE MOST VALUABLE BOTTLE OF WINE OR SPIRIT EVER SOLD AT AUCTION. HER SPIRIT STILL DRIVES EVERYTHING MACALLAN DO TODAY.

Allan Scott är pseudonymen för Allan Shiach – en tidigare ordförande för The Macallan och dotterson till Nettie Harbinson. Under sin tid som styrelseordförande tog Allan Shiach beslutet 1986 att buteljera The Macallan Fine & Rare 1926 efter 60 års lagring. Bakom kläderna i kortfilmen finner vi den skotske modedesignern Christopher Kane som skapade en serie 1920-talskostymer och dräkter av tyger från hantverksproducenter, däribland handgjorda spetsar och The Macallan tweed. Soundtrack till filmen levererades av den skotska gruppen Simple Minds.

Emily Mortimer, som spelar Nettie, berättar: “Historien handlar om människor som finner sitt kall i livet. Att hålla fast vid minnet av någon som du verkligen älskar. Nettie lever under första hälften av 1900-talet. Hon njuter av sitt liv och sedan dör hennes man plötsligt. Hon tvingas fatta ett beslut vad som skulle ske med verksamheten och hon bestämmer sig för att det är hon som ska driva den. Det finns vissa människor som tar det de gör på största allvar och bryr sig, inte bara om produkten de producerar, utan om människorna som arbetar för dem och vad de tillför till världen. Det är något alldeles speciellt med whiskyn som producerades under hennes vakande öga 1926 och som symboliserar företagets kärna och vad The Macallans whisky handlar om.

Jaume Ferras tillägger: “Film finns i The Macallans DNA. Vår whisky har dykt upp i bakgrunden i många filmer och TV-program, ibland fått en central roll, och vår tidigare ordförande Allan Shiach är en prisbelönt manusförfattare. Att förvandla Netties historia till en film var en enorm utmaning, men lite som med Janet själv kände vi oss kallade att våga följa vår övertygelse i berättelsen om hennes arv och berätta dess betydelse för The Macallan. Som det skotska varumärke vi är, med ett långtgående nationellt arv, så var det viktigt för oss att sammanföra de främsta kreatörerna i landet – människor vars dedikation, talang och känsla för hantverk också är vad som gjort The Macallan känt. Var och en av våra otroliga medarbetare har gjort ett fantastiskt jobb med att berätta historien om Nettie. Vi kan aldrig tacka henne nog för den visdom, det mod och den omsorg om hantverket och människorna som hon stod för, men vi hoppas att vi genom vår film visar uppskattningen som varumärket har Nettie att tacka för.

The Spirit of 1926 visas på utvalda biografer världen runt och kan även ses på www.themacallan.com.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING