Hem Whisky & Bourbon The Original – en modern klassiker från Innis & Gunn!

The Original – en modern klassiker från Innis & Gunn!

av Livets Goda

Innis & Gunn kan titulera sig pionjärer inom segmentet fatlagrad öl och The Original som vi har i glasen är alen som ligger till grund för bryggeriets succé. Det är verkligen en framgång baserad på slumpen, historien bakom bryggeriets uppkomst. Dougal Sharp hade fått uppdraget att skapa en fyllig skotsk ale – vid tidpunkten var han anställd vid ett bryggeri i Skottland – och ölet ämnades fyllas i fat som sedermera skulle tömmas och ge en whisky maltig karaktär. Whiskyn blev en hit men de anställda vid destilleriet hade upptäckt hur gott ölet var som lagrats i faten och började tappa upp den istället för att bara hälla ut. Idén till fatlagrad ale var född och Dougal etablerade Innis & Gunn som för övrigt hämtar sitt namn från bröderna Dougal och Neil – eller rättare sagt, deras mellannamn. 

Niklas om The Original från skotska Innis & Gunn

Denna klassiker lagras i bourbonfat som skänkt alen en vaniljkryddig nyans med fudge, karamelliserat socker och smörnötiga toner. Julig känsla skulle man nästan kunna påstå om det nu inte vore för att den gör sig så förnämligt året runt. Smakprofilen visar upp en krämig gomkänsla med viss beska, en fyllig maltighet och stenfruktiga toner som tillsammans med det karamelliserade skänker en skön rondör. Kolsyran är nertonad vilket gör att smakerna kommer fram än mer och följer med i den för öl långa kryddiga eftersmaken.

Drick den till högrevsburgaren med karamelliserad lök och generösa mängder cheddar eller njut den bara som den är, rätt upp och ner. För så god är The Original!

Intrycket: 91 LGP

Innis & Gunns The Original finns i en majoritet av landets Systembolagsbutiker. Flaskan (330 ml, 6,6 %) har artikelnummer 11447 och kostar 19,90 kronor.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING