Shanky’s Whip är den irländska whiskeylikören som med sin förföriska karaktär av bland annat vanilj och karamell, sitter som en smäck i flertalet kombinationer. För några år sedan gjorde vi julig vinkling på en cocktail med bourbon och bättre julmust. Denna har vi nu twistat om och satt en bas med Shanky´s Whip, vilket blir till ett magiskt möte i juletider, it´s a must.
Drinkbas
Shanky’s Whip
Nr. 54177, 700 ml, 33%, 329 kr
Det är i sin Crème brûlée, vaniljkola och injusterade kaffekaramelliserade grundton både whiskeydistinkt kryddetsat och sött insmickrande. Pratar vi fruktighet så noteras äppelklubba med skal av karamelliserat socker med körsbärslager. Det bör även påpekas att Shanky´s i sin smakrikedom har ett ytterst silkigt drag i längden, vilket defacto också petar in lite strukturell finess i det hela och ger en stram slutkläm.
The Shanky´s Must
5 cl Shanky´s Whip
1 äggvita
1 bit vridet apelsinskal
1 kryddmått bourbon vaniljpulver
Bättre julmust att toppa upp med, gärna nertonad sötma
Istärningar
Dekoration
Apelsinskiva med kryddnejlikor
Så gör du:
Mixa whiskey, det vridna apelsinskalet, vaniljpulver och äggvita i shaker. Skaka 10–15 sekunder. Öppna och addera istärningarna och skaka kall cirka 10 sekunder. Sila upp i whiskeyglas och häll sedan försiktigt över julmusten. Garnera med apelsinklyftan som du satt kryddnejlikor i.