Den Stora Smakresan är Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirationsresa för att samla intryck till nya brygder. Efter smakresor söderut, på västkusten och i Norrlands inland flög bryggmästaren i år österut och till Gotland. Resultatet har blivit Mariestads Emmer Porter, den sjunde utgåvan i Mariestads limiterade serie öl. Till denna öl har Thomas Sjögren lagat hasselnötskaka med färska hallon, marinerad fänkål samt kaffe- och fänkålsglass.
Ingredienser till 4 portioner
Hasselnötskaka 200 g florsocker 200 g äggvita 80 g vetemjöl 80 g hasselnötsmjöl eller mixade hasselnötter 2 msk ljus sirap 200 g brynt smör 0,5 tsk bakpulver 0,5 tsk salt |
Kaffe- och fänkålsglass 150 g gräddfil 125 g färskost 100 g råsocker 100 g mjölk 30 g grädde 1 gelantinblad 100 g espresso |
Hallon
2 askar hallon
1 msk socker
Fänkål
1 st fänkål
1 msk maltsirap
Så gör du
Kaka
Bryn smöret i en kastrull. Vispa äggvita, sirap och florsocker fluffigt. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa försiktigt. Slå i det brynta smöret i en stråle, lite i taget. Spritsa smeten i formar och baka i ugn på 180 grader ca 14 minuter.
Kaffe- och fänkålsglass
Blötlägg gelantinbladet, värm socker och mjölk i en kastrull och smält i gelantinbladet. Tillsätt de mixade fänkålsfröna och resterande vätska. Kyl smeten och kör i glassmaskin.
Hallon
Plocka ut 20 st hallon, värm resterande hallon och strösocker och passera såsen genom en sil.
Fänkål
Hyvla fänkålen tunt. Marinera fänkålen i maltsirap.
[ai:Content_link url=https://www.livetsgoda.se/ny-utgava-ute-nu-whisky-bourbon-special-mariestads-den-stora-smakresan]
Lansering på Systembolaget den 4 december
Mariestads Emmer Porter finns i en limiterad upplaga på 2 500 buteljer. Varje flaska innehåller 75 centiliter och har etiketterats för hand och signerats av bryggmästaren själv. Den 4 december lanseras de i Systembolagets beställningssortiment.
Se avsnittet: Den stora smakresan 2017 – Resan hem