Hem Vinvärlden Tidlös riesling från Moseldalens kung!

Tidlös riesling från Moseldalens kung!

av Livets Goda

Tyskarna kallar det Feinherb, stilen som landar mellan ett torrt vitt vin och ett som klassas som Kabinett, det vill säga mer åt det halvtorra hållet till. Feinherb är ingen officiell klassificering men vinerna uppskattas stort i Tyskland och har även nått sin publik här på hemmaplan. Och det är lätt att förstå för Mosel-riesling mår ju som bäst när den får leka med lite naturlig sötma som på ett oefterhärmligt vis balanseras upp av vinets närmast elektriska syra. Veckans dryckestips från Livets Goda; 2020 Dr L Riesling från Moseldalens kung, Dr. Loosen.

Weingut Dr. Loosen hittar vi strax utanför klassiska vinbyn Bernkastel och egendomen drivs idag av Ernst Loosen, en av de främsta ambassadörerna vi har när det kommer till riesling. I den skifferrika jordmånen och från de brant sluttande vingårdarna som drar nytta av Moselfloden på flera vis, inte minst den extra solexponering som den tillför, så kommer några av världens mest uttrycksfulla rieslingviner.

Dr. Loosen har i princip något för alla i sin portfölj. Från instegsviner som denna Dr L Riesling till lägesspecifika viner av yppersta världsklass. Det som ändå visar Loosens klass rakt igenom är dock hur bra varje vin är i respektive segment, något som denna överlevererande 99-kronorsbutelj visar med stor tydlighet!

Livets Goda om 2020 Dr L Riesling från Moseldalen

Omisskännlig moselriesling i svalt utförande där stenfrukter i form av persika, päron och äpplen kompletteras av en diskret tropisk nyans och ett blomaromatiskt, stenfuktigt uttryck. Gomkänslan är så klassisk den kan bli med ett dansant, närmast svävande intryck och där den naturliga sötman som lämnats i vinet möts av en alert och citrusfrisk syra som får vinet att upplevas bra mycket torrare. Men det är just det här man vill åt, det vackra spelet mellan sötma, syra och frukt i en lätt kropp, det som gör Mosel unikt och få gör det lika bra på alla plan som Dr. Loosen. Avslutar rent som en alpbäck med mineraliskt uttryck och med stenfruktig syrlighet.

89 p

Ny årgång av ett vin som levererar långt över sin prislapp och dessutom bjuder på en tidlös vinstil unik för Mosel. Lika ljuvligt i ensamt majestät som till din kryddigt asiatiskt eller varför inte till höstens fina färska och salta räkor.

Dr L hittar du i mer eller mindre samtliga Systembolagsbutiker. En flaska (750 ml, 10,5%) kostar 99 kronor och har artikelnummer 7218.

Till Systembolaget & vinet HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING