1

Tillfällig Lansering: Alzinger Ried Loibenberg Riesling Smaragd 2021

Terrasserna i vingården Loibenberg har tack vare solexponeringen och sydsluttningen ett av Wachaus varmaste mikroklimat. Övermognad är emellertid inte ett problem; soltimmarna balanseras av stora höjdskillnader i vingården och kall luft blåser in från norr och kyler vindruvorna, särskilt om natten. Svala nätter ger druvorna tid att återhämta sig och bevarar den uppfriskande fruktsyran i Rieslingdruvorna som har planterats i den magra, tunna jorden här.

Ried Loibenberg Riesling Smaragd 2021 har fått jäsa med naturliga jäststammar i rostfritt stål och en del av vinet har lagrats en period i neutrala österrikiska ekfat.

120fl Alzinger Ried Loibenberg Riesling Smaragd 2021 (art. 93699) 339kr lanseras idag i Systembolaget tillfälliga sortiment och finns tillgänglig i vissa butiker samt för beställning online under begränsad tid

Alzinger

I mitten av 1970-talet ärvde Leo Alzinger Sr vineriet som tillhörde familjen, som hittills sålt de skördade druvorna till Dinstlgut, ett kooperativ i Loiben. 1983 bestämde sig Leo Sr. istället för att anta utmaningen och producera vin under eget märke och tak, ett ambitiöst åtagande som gav honom möjligheten att utveckla en egen stil och identitet; till dags datum är det i grund och botten inget som har ändrats. Vinerna har en precision, elegans och livlighet som få kan tävla med och det har varit Alzingers signum sedan starten.En framgångsfaktor för Leo Sr. var tillgångarna i de allra bästa vingårdarna, vinrankor som växte på sluttningarna i Wachaus östra delar, mellan Dürnstein och Rothenhof. Man äger vinstockar i bl a Hochstrasser, Steinertal, Hollerin, Mühlpoint och Loibenberg. Även om Leo Sr. officiellt har överlåtit vineriet och vingårdarna till sin son Leo Jr. med fru Katharina, så är Leo Sr. fortfarande djupt involverad i arbetet i vingårdarna och hjälper dessutom till med underhållet av Wachaus distinkta stenmurar.