Hem NyheterVinnyhet Tillfällig lansering av Birgit Eichingers toppvin från berömda Lamm

Tillfällig lansering av Birgit Eichingers toppvin från berömda Lamm

av Livets Goda

Den 29 april lanseras Grüner Veltliner Ried Kammerner Lamm Erste Lage 2020 (94498, 309 kr, 480 flaskor) från en av Österrikes toppfirmor, Weingut Birgit Eichinger, beläget i Kamptal. Sedan firman grundades har man kammat hem otaliga utmärkelser och höga betyg, men det var inte minst under 2019 man fick en enorm uppmärksamhet på IWC då man sensationellt först vann ”Bästa österrikiska Riesling” följt av ”Bästa Internationella Riesling” och sedan ovanpå detta kammade hem det oerhört tunga priset ”Årets bästa vita vin” bland alla deltagande vita viner från hela världen, vilket både var en triumf för firman Birgit Eichinger och för hela Österrike.

Weingut Birgit Eichinger grundades 1992 i byn Strass och omfattar idag 15 hektar fördelat på 7 olika vingårdar tillhörande de främsta lägena i Kamptal. Firman är medlem i ÖTW – Österreichische Traditionsweingüter – tillsammans med andra framstående vingårdar i Österrike. Tillsammans klassificerar man sina vingårdar och har även skapat begreppet Erste Lage, motsvarande Premier Cru, för de allra främsta vingårdslägena. Firman odlar främst Österrikes nationaldruva Grüner Veltliner, bl.a. från den berömda vingården Lamm, men man behärskar även den ädla Rieslingdruvan med bravur. En annan mycket trevlig bekantskap är deras Chardonnay från toppläget Gaisberg.

Givetvis är det extra roligt att i en vinvärld som är alltjämt mansdominerad, kunna presentera en egendom som drivs av inte bara en utan två kvinnor – mor och dotter – Birgit och Gloria Eichinger. De är också med i ett nätverk med 10 andra österrikiska kvinnliga vinmakare för att utbyta kunskap/erfarenhet och stötta varandra.

Birgit Eichinger Grüner Veltliner Ried Kammerner Lamm Erste Lage 2020 görs på druvor från just omtalade vingården Lamm. Kopplingen mellan det speciella mikroklimatet i den sydligt lutande sluttningen och den finkorniga jordmånen varvat med lera och vulkanisk sten ger här unika förutsättningar att producera detta vin.

Druvorna skördades för hand i september för att sedan krossas och macereras. Jäsningen ägde rum på 3 år gamla 300 liters fat av både fransk och österrikisk ek på vilka vinet vilade 6 månader före buteljering.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING