Hem NyheterVinnyhet Tillfällig lansering av Prioratvinet Mas Martinet Bru 2019

Tillfällig lansering av Prioratvinet Mas Martinet Bru 2019

av Livets Goda

Den 3:e december lanseras Mas Martinet Bru 2019 i det tillfälliga sortimentet (varunr 92476, 3600 flaskor, 239 kr). Bakom vinet står Sara Pérez som är en av Spaniens mest kända kvinnliga vinmakare och som 2006 tog över driften för Priorategendomen Mas Martinet från sin legendariska far, Josep Lluis Pérez. Men hennes berömmelse började innan dess då hon genom sin egna firma Venus la Universal satte grannappellationen Montsant på allas läppar.

Priorat var inte ett särskilt uppmärksammat vindistrikt i slutet av 1980-talet när Grupo Gratallops grundades av José Luis Perez tillsammans med René Barbier (Clos Mogador), Carles Pastrana (Costers del Siurana), Alvaro Palacios (Alvaro Palacios) och Daphne Glori (Clos Erasmus). Med hjälp av modernare teknik började de producera högklassiga viner från de gamla vinrankorna som växte på de steniga vingårdarna. När de sedan gick sina egna vägar fick deras respektive viner alltmer uppmärksamhet och det dröjde inte många år innan Priorat var ett välkänt distrikt.

Mas Martinet grundades 1986 av Saras pappa, Josep Lluís Pérez, då han köpte 20 hektar övergivna vingårdar i Priorat. Idag har firman en position som en av områdets absoluta topproducenter. Sedan 2001 står Mas Martinet i regi av Sara Pérez som sedan 2006 ställt om firman till ekologiskt jordbruk. Vinerna har successivt sedan Sara tog över gått från att ha större inslag av Bordeauxdruvor till att bestå mer av områdets lokala druvor såsom Garnacha och Cariñena.

Montsant är en av Spaniens nyare appellationer och bildades 2001. Från början var tanken att man skulle heta Baja Priorat (dvs Nedre Priorat) vilket dock Prioratappellationen motsatte sig. Därför tog man i stället namn efter det heliga berg som utgör grundförutsättningarna i regionen och idag är Monstant ett område som har skapat sitt eget goda internationella rykte. Venus la Universal beläget i Falset i Monstant är det mer personliga projektet som Sara Pérez driver. Sedan 2004 är även hennes make René Barbier Jr, från den välkända vinmakarfamiljen Barbier, även med på tåget. Venus vingård ligger i en unik enklav omgiven av en fruktträdgård och där djuren är en del av ett slutet kretslopp och biodynamiska principer praktiseras.

Martinet Bru 2019 från firman Mas Martinet kommer huvudsakligen från en enda vingård i Priorat, känd som Mas Seró. Denna vingård ligger inom i Masos de Falset som gränsar till Montsant och har ett liknande klimat som Montsant, även om den särskiljande faktorn är jorden, som består av Llicorella (mörk skiffer). Den steniga, varma jorden är belägen så att den svalkas av havsbrisen (känd som “Garbinada”) vilket ger en mer utdragen mognadsprocess och tillsammans ger det förutsättningar att skapa detta vin.

Vinet består av en blend av lika delar Grenache, Syrah och Carginan (som tillsammans utgör 75%) och som blandas med Merlot och Cabernet Sauvignon. Druvorna avstjälkas till 80% och får sedan spontanjäsa med skalen 10-15 dagar med endast naturlig jäst. Vinet får sedan ligga ca 13 månader på en blandning av stora ekfat, amforor och glasflaskor (s.k. demijohns).

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING