Hem NyheterVinnyhet Tillfällig Lansering: Bouchard Père & Fils Les Caillerets Ancienne Cuvée Carnot Domaine Volnay 1er Cru 2019

Tillfällig Lansering: Bouchard Père & Fils Les Caillerets Ancienne Cuvée Carnot Domaine Volnay 1er Cru 2019

av Livets Goda

Det gamla talesättet säger, “den som inte har några vinstockar i Caillerets, den förstår inte Volnays sanna värde”. Med tilläggsnamnet ”Tête de Cuvée” från 1855 års klassificering av Dr. Lavalle är den här appellationen ett alldeles ypperligt exempel på finess och elegans. De förnäma 3.76 hektar som ägs av Bouchard Père & Fils har sedan husets grundande år 1775 haft en speciell betydelse, och de ursprungliga ägarna från familjen Carnot nämns alltjämt på etiketten, ”Ancienne Cuvée Carnot”. Den historiska vingårdens jordmån består av kalksten och lera, med en sydöstlig exponering mot solen.

Den känsliga pinot noir-druvan handskördas i hela klasar och sorteras noggrant redan i vingården. Därefter avstjälkas en del av klasarna och druvorna pressas varsamt på sin must. Jäsningen sker i förhållandevis små behållare, under 15 till 20 dagars tid, och sedan låter man det nya vinet mogna i en blandning av äldre och nya ekfat under 12-14 månader. Proportionen ny ek varierar mellan 30-40% beroende på årgången.

Les Caillerets Volnay Premier Cru 2019
Nr 94271 (750 ml), 729 kr
240 flaskor lanseras idag

RELATERAD LÄSNING