Frog’s Leap grundades i början av 80-talet av filosofen John Williams. Han tillhör en av pionjärerna inom hållbar vinodling i Napa Valley där han tidigt började odla ekologiskt helt utan konstbevattning. Det sistnämnda kallas ”dry-farming” och det var något som alla vingårdar gjorde fram till bevattningssystemen introducerades i slutet på 70- talet. Idag är det mer ovanligt. Utan konstbevattning får vinrankan kämpa och rötterna får söka sig långt ner i jorden för att nå vattnet. Det ger rankan bättre förutsättningar vid varierande klimat och bidrar till druvor med stor koncentration i smaken.
Hos Frog’s Leap använder man sig av växelvis odling, gröngödsling och kompostering i stället för besprutning. Egendomen har stor biologisk mångfald och på ca 10 % av jorden odlas andra grödor än vinrankor. I trädgården runt vineriet växer över 50 olika växter, blommor och grödor som mestadels levereras till restauranger i området eller säljs på lokala Farmers Market på helgerna. Hos Frog’s Leap strävar man alltid efter att jorden ska må så bra som möjligt, och John själv, blir som lyckligast när han ser ett bi pollinera en blomma.
Frog’s Leap certifierades ekologiskt 1989 och är självförsörjande på el genom solceller på vineriet tak sedan många år. När flera grannar fick sina solceller stulna under hösten intygade polisen John att han inte behövde vara orolig. Hans solceller hade helt enkelt för många år på nacken för att vara intressanta att stjäla.
Frog’s Leap Estate Grown Cabernet Sauvignon har lagrats 18 månader på franska ekfat, varav 25 % var nya. Årgång 2021 buteljerades orenat och ofiltrerat.
Den 14 februari lanseras Frog’s Leap Cabernet Sauvignon i tillfälligt sortiment.
Frog’s Leap Cabernet Sauvignon
Årgång: 2021
Druvor: 91% cabernet sauvignon och 9% cabernet franc
Art.nr: 92154
Pris: 599 kr
Antal flaskor: 672 st