- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Tio och elva från Bodegas Aalto

“Då det på Systembolaget fortfarande finns kvar ett 50-tal buteljer av 2010 Aalto PS (nr 91330 / 799 kr / 97 LGP), är det värt att lyfta fram detta vin, som är det allra bästa som har lämnat den nu 14 år gamla bodegan. Aalto PS är firmans specialcuvée av de allra bästa och mest uttrycksfulla vingårdarna, Pagos Seleccionados, det görs alltid uteslutande av tinto fino (tempranillo) från lotter med gamla stockar, och hjärtat i cuvéen kommer från La Horra, som är ett av de finaste områdena i Ribera del Duero. Den här årgången bjuder på större elegant än den lite varmare och kanske mer hyllade årgången 2009. Parfymen är stor, intensivt och både mörkfruktig och blåblommig med en lockande kryddighet av lakritsrot, violpastill och grafit, och i kraft av sin ungdom finner man också en liten vaniljsötma från faten, men inte den ungdomligt bittra fatton man så ofta noterar i den här typen av vin (helt nya ekfat) när de är unga. Istället noteras en läckert len textur och god fräschör, men tanninerna, som alltid är och ska vara markerade i vinerna från detta höga belägna och karga vindistrikt, är såklart framträdande just nu. En god rekommendation är att låta vinet ligga till sig i två till fyra år. Årgång 2011 står i kvalitet inte efter 2010, i båda fallen är fruktighet och elegans ytterst fint balanserade. Den 2011 Aalto (94 LGP) som provades ur buteljerat fatprov för en vecka sedan, är en slutlig och helt färdig cuvée som kommer att buteljeras inom en vecka eller så. Vinet är expressivt, inbjudande fruktigt och parfymerat med nyanser av björnbär, viol och lite lakrits, och märkligt nog noteras ekfaten (50 procent nya) en aning mer i detta vin än i 2010 års version av toppselekteringen PS. Även i smakupplevelsen är faten i nuläget lite mer kännbara, men inte heller det är något att oroa sig över. Ge vinet ett till två år i flaska, så har fatkryddan polerats lite grand, och lämnar då än mer utrymme för den fina frukten. Ungefär samtidigt kommer 2011 Aalto PS (95-96 LGP) att buteljeras, för att senare i höst släppas ut på marknaden. När den börjar säljas i Sverige är ännu inte fastställt. Det här vinet har en uppseendeväckande tät purpurfärg, en massivt djup men också parfymerad frukt med en lite mer uttalad ekfatskaraktär än i föregående årgång. Men just nu är det den fantastiska doften och den fina texturen som ger skäl nog för det höga betyget, tanniner och fat kommer att lägga sig med tiden. Det är trots allt ett vin som är avsett att njutas av inom kanske 10 eller 15 år.”