Tio Pepe En Rama 2015 till Systembolaget i ytterst begränsad kvantitet

Tio Pepe är världens mest sålda fino sherry, och också den första som började säljas på flaska. Redan 1835 lanserades Tio Pepe, och den är än i dag stjärnan i Gonzalez-Byass portfölj. Sedan 2010 produceras årligen även en mycket begränsad mängd Tio Pepe ”En Rama”, ett vin som tappas direkt från faten när flortäcket är som tjockast i april. Det som skiljer ut En Rama är att den inte filtreras eller stabiliseras utan buteljeras precis som den är. Detta ger en mycket smakrik fino att konsumera inom några månader – ett äkta ”färskvin”. Så produceras Tio Pepe Tio Pepe och annan fino sherry produceras genom en metod som skiljer det från nästan alla viner. Det torra basvinet justeras med alkohol till 15,5% och vinet tappas sedan på fat som inte fylls upp helt. På vinets yta kommer då ett lager av jästsvampar att växa till, ett lager som kallas flor (blomma) på spanska. Detta jästlager kommer att skydda vinet från att oxideras, och jästen kommer också att förändra vinets smak. Förutom att konsumera allt socker och mycket av syrorna i vinet kommer jästen också att tillföra unika smaker som sätter sin prägel på vinet. Tio Pepe lagras sedan i ett solera-system i fem år, hela tiden under skydd av jästlagret, innan det tappas på flaska. Tio Pepe En Rama 2015 Årgång 2015 är den sjätte årgången av Tio Pepe En Rama som produceras sedan traditionen återupptogs 2010. Från första årets 175 lådor (för att fira Gonzalez-Byass 175-årsjubileum) har produktionen utökats något, men är fortfarande mycket begränsad. För andra året i rad är Tio Pepe En Rama baserad på de två äldsta Tio Pepe-solerorna: Rebollo och Constancia, båda startade i mitten på 1800-talet. Rebollo ligger i ett lagerhus med hög luftfuktighet, vilket ger ett tjockt florlager och viner med mycket acetaldehyd och intensiv finokaraktär, med toner av mandel och jäst. Constancia är mer elegant och bidrar med struktur och finess. I år kommer merparten av de utvalda faten från Constancia för att balansera intensiteten hos vinerna från Robello. Precis som förra året är det totalt 60 fat som valts ut. Servering Då Tio Pepe En Rama är en helt ofiltrerad produkt kan en lätt fällning uppträda i flaskorna, detta är dock helt ofarligt och fällningen brukar hålla sig på botten av flaskan. Tio Pepe En Rama skall serveras vid 10-12 grader och bör konsumeras inom tre månader från buteljering (datum för buteljering står på flaskans baksida). Väl öppnat håller det som vilket vitt vin som helst, och skall konsumeras inom några dagar. Lansering 5 juni på Systembolaget. Art nr 95314-01 Pris 159 kronor