Hem Nyheter Tips: Det här ska man tänka på inför poolbygget

Tips: Det här ska man tänka på inför poolbygget

av Livets Goda

Våren närmar sig med stormsteg och på grund av pandemin blir det allt svårare för oss att resa utomlands för semester. I takt med detta ökar trycket på poolbranschen i Sverige då allt fler väljer att bygga sin lilla semesteroas på hemmaplan istället. I den här artikeln går man igenom några tips att ha i åtanke om man går i tankarna på att skaffa pool.

Artikeln är i samarbete med poolgiganten

Tveka inte att skaffa professionell hjälp och idag finns det många företag i Sverige som kan hjälpa till med poolbygget.

Vilken typ av pool vill du ha?

Innan du sätter igång är det viktigt att veta vilken typ av pool du vill ha. Det finns flera olika alternativ och det enklaste är den som byggs ovanför mark, utan att du behöver gräva ner den. Ofta är poolen ovan mark förknippad med mindre snygg design, men faktum är att utseendet är något du relativt enkelt kan fixa genom att klä in poolen i ett trädäck till exempel.

Den lite svårare och mer permanenta varianten är markpoolen som du helt enkelt gräver ner på tomten. Poolen är ofta tillverkad med en stomme av plåt eller plast. I Sverige är det vanligast med en liner, en typ av poolduk som spänns upp inuti poolen.

En ovanmarkspool som inte behöver grävas ner är av förklarliga skäl det enklare alternativet. För dig som vill ha en nedgrävd pool behöver du först veta om tomten går att gräva i och vad som finns under markytan, så att du inte får oönskade överraskningar av vattenledning osv. Innan du sätter igång, gör en markutredning för att vara på den säkra sidan.

Tänk också på att det med stor sannolikhet är krav på bygglov om poolen förläggs i en ny byggnad eller tillbyggnad av huset, vilket är vanligt om du vill ha en pool som du kan bada i året runt.

Hur håller jag min pool varm?  

På mer solsäkra och tropiska breddgrader är det ofta den naturliga värmen som bidrar till uppvärmningen av poolen. I Sverige, där klimatet är lite osäkrare är det lämpligt att värma upp sin pool. När det kommer till just uppvärmning finns det flera olika alternativ.

Ett prisvänligt och klimatsmart alternativ som blivit ett allt mer populärt uppvärmningssätt är solfångaren, som tar vara på solenergin och omvandlar den till värme i poolen. Du kan också använda dig av husets centrala värmesystem.

När poolen inte används är det mycket viktigt att täcka poolen och se till så att det finns bra isolering på kanter och undersida så att uppvärmningen blir så lite kostsam och effektiv som möjligt.

Vilka tillbehör behöver jag?

När du väl bestämt dig för vilken typ av pool du ska installera och dess utseende kommer det finnas en hel uppsjö av alternativ och tillbehör att köpa till. Det kan vara värt att lägga lite extra pengar på belysning i poolen, vilket ger en inbjudande känsla till bad även under kvällstid. När det kommer till belysning finns det också en mängd olika alternativ.

Vad kostar det att skaffa pool?

Priset på pool varierar självklart beroende på vilken typ av pool det är, storlek och antalet tillbehör du väljer.  En ovanmarkspool är i regel billigare än en pool som behöver grävas ner och med en liner som ytskikt blir ovanmarkspoolen kostnadseffektiv.

Ett poolköp kan kosta allt ifrån 100 000 – 500 000 kronor beroende på vilken typ av pool du väljer. Även design och tillbehör spelar också en stor roll i vad det slutgiltiga priset blir.

Var ska jag placera poolen?

För att vara så effektiv som möjligt, och för att det ska bli inbjudande och skönt att ta ett svalkande dopp är det viktigt att placera poolen på den del av tomten där solen skiner som mest. Se även till så att platsen är hyfsat skyddad mot vind eftersom det sällan är skönt att bada i blåst.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING