Tips på vinresor utanför Europa

Admin istrator 16 May, 2019
Övrigt Italien, Frankrike och Spanien är världens största producenter av vin. Att åka på vinresa genom länderna är ett suveränt sätt att uppleva kultur och historia, samtidigt som du får lära dig mer om vin. Det finns idag en uppsjö av resebyråer som erbjuder resor i de klassiska vinområdena Toscana, Bordeaux och Castilla y León - för att nämna ett fåtal. Utbudet utanför Europa är inte lika stort. Den som letar kan dock hitta nya, intressanta och äventyrsfyllda områden som kanske inte nödvändigtvis brukar dyker upp i listor på traditionella vinresor.

Att tänka på innan resan

Vinresor i Europa har funnits så pass länge att det finns massor av olika paketresor där allting ingår och väldigt lite kan gå fel. Att boka en liknande resa utanför Europa är dels generellt dyrare, dels kräver det ofta lite planering att skräddarsy en egen rutt.

Det kan vara bra att göra en budget för vinresan för att få en uppfattning om ungefärlig kostnad. Troligtvis kommer budgeten visa att det blir lite dyrare än en färdigpaketerad resa i Europa. Det kan också vara bra att skapa en extra buffert för oförutsedda kostnader, genom att antingen låna pengar eller helst att spara ihop pengar innan. Även om de extra pengarna inte visar sig behövas, skapar det trygghet så att du kan fokusera på att njuta av vinerna och miljöerna.

Planeringen av själva resan kan antingen ske med en färdig paketresa eller genom att skräddarsy sin egen. Att själva rita ut en rutt kan vara mer spännande men också mer oförutsägbart. Ett tips är att titta på diverse vinforum och vinbloggar för att läsa om hur andra utfört sina resor.

Napa och Sonoma utanför San Fransisco

USA har blivit en stor exportör av både vin och öl. Vinodlingar finns utspridda överallt i landet, men den absolut största odlingen ligger i områdena Napa och Sonoma i norra Kalifornien. Många tror att USA är relativt nya med vinodling, men faktum är att det i Kalifornien har odlats vin ända sedan mitten av 1800-talet.

Ett säkert kort är ett besök på Modus Operandi Cellars. De är mest kända för sin gästvänlighet och fantastiska provsmakning. De har olika typer av provsmakningspaket där minimum alltid inkluderar 4-5 viner och en välfylld ostbricka. Varje provsmakning leds av en värd eller värdinna som guidar dig igenom vinerna och vingårdens historia.

Ett annat populärt resmål är Arrowood Vineyard & Winery. De har ett stort utbud av både röda och vita viner och erbjuder utöver en generös vinprovning även andra aktiviteter som öppet hus och speciella release events när nya viner ska släppas.

Yarra Valley i Australien

Vin i Australien görs på många av de mest förekommande druvorna. Framför allt är det Cabernet Sauvignon och Merlot som används för rött vin. Australien hade till en början inte särskilt gott rykte i vinkretsar, men under mitten av 1990-talet utvecklades ett kvalitets-system som gjort att landet blivit en respekterad odlare och exportör av vin. Ett känt vinområde med filmisk natur är Yarra Valley.

Acacia Ridge erbjuder traditionell vinprovning och ligger strax utanför Yarra Valley. De har också en uppskattad BBQ för den hungrige. Bland vinerna hittas bland annat Pinot Noir, Cabernet Shiraz, Moscato och Chardonnay.

Snabbast växande vinområdet i världen - Yantai-Penglai

Kina har en intressant vinhistoria. Landet har länge odlat vin, men vinet har ofta baserats på ris istället för druvor. Det är först under de senaste årtiondena som västvärldens process för odling och framställning av vin har anammats på riktigt. Det har fått Kina att bli en värdig konkurrent till vinodlare i Europa och USA. Kina är det land som utvecklats snabbast i vinindustrin och är idag en av de tio största exportörerna av vin i världen.

Château Changyu är landets äldsta och största vinproducent och arbetar utifrån samma metoder och druvor som används i Bordeaux. Yantai är staden som marknadsfört sig som en internationell vinstad. För en liten summa pengar i inträdesavgift får du fritt vandra omkring bland vinodlingarna. Vinodlingarna är utmärkta med skyltar som beskriver druvan och dess egenskaper. Skyltarna har både kinesisk och engelsk text.

Eftersöker du en mer traditionell vinprovning som brukar erbjudas i Europa och USA är det absolut möjligt, men lite svårare att hitta. Planerar du din resa och forskar kring vilka möjligheter som finns är det absolut inga problem. Det är fler som har gjort vinresor till Kina och som gärna delar med sig av information på olika nätforum exempelvis. Annars är färdiga paketresor inte lika vanliga, men utbudet tycks åtminstone växa något i takt med att vinentusiaster börjat vallfärda till denna mystiska uppstickare i vinvärlden.


Ta chansen - Winemakers Dinner med Cyril Brun från champagne Charles Heidsieck

Vin Cyril Brun, chefsvinmakare för Charles Heidsieck, kommer på besök i…
18 Oct, 2019

Nya bönor sparar disk och tid

Mat och Restaurang Nu lanseras bönor utan lag i lättöppnad förpackning under varumärket…
18 Oct, 2019

Nytt ris från Zeta

Mat och Restaurang Det som redan är gott kan ibland bli ännu godare.…
18 Oct, 2019

Mackmyra kommer att överklaga Patent- och marknadsdomstolens dom kring bildanvändning i sociala medier

Whisky och Bourbon Konsumentombudsmannen (KO) har stämt Mackmyra för användandet av sex bilder…
18 Oct, 2019

Massolino Barolo 2015 i dagens lansering på Systembolaget

Vin 2015 är ett riktigt bra år i Barolo. Vintern kom…
18 Oct, 2019

Brännland Cider släpper Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015

Whisky och Bourbon Den 18:e oktober släpps Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015…
18 Oct, 2019

Dags för Gin & Tonic-glögg

Whisky och Bourbon Swedish Tonics Gin & Tonic-glögg är en modern tolkning av…
17 Oct, 2019

Gaja Sito Moresco i morgondagens lansering på Systembolaget

Vin Hösten har hittills bjudit på en hel gel godsaker från…
17 Oct, 2019

Skruf nyans Mixpack

Övrigt I somras lanserade Skruf Snus den nya produktserien skruf nyans.…
17 Oct, 2019

Årets Nolia Beer i Umeå lockar med bredare utbud och fler smakupplevelser

Whisky och Bourbon Årets Nolia Beer i Umeå, den fjärde i ordningen, bjuder…
17 Oct, 2019

Ny kycklingburgare och mexikansk comeback på MAX i höst

Mat och Restaurang Under hösten uppdaterar MAX sin meny och Grilled Chicken ersätter…
17 Oct, 2019

In Flames 2019 – nytt försäljningsrekord för High Coast

Whisky och Bourbon Som många av de whiskyintresserade fick erfara, brakade det bara…
17 Oct, 2019

Martin & Servera digitaliserar leveransavisering

Mat och Restaurang I dagarna inleds ett experiment tillsammans med ett 20-tal kunder…
17 Oct, 2019

1 av 4 unga har gjort saker de ångrat när de varit alkoholpåverkade utomlands

Övrigt Unga svenskar, 18-34 år, ser i högre grad än andra…
17 Oct, 2019

Ny Sifo-undersökning: Hållbarhetsfrågorna matköparna prioriterar

Mat och Restaurang Mat med tydlig märkning av råvarans ursprungsland, minskad användning av…
17 Oct, 2019

Japanske Keita Yuge blir Barillas Master of Pasta 2019 vid Pasta World Championship i Paris

Mat och Restaurang Keita Yuge kröntes i fredags kväll till 2019 års Barilla…
16 Oct, 2019

Advanced Master Class 1.1 – ny box om rostning från High Coast

Whisky och Bourbon Värmebehandlingen av faten är mycket betydelsefull för de smaker som…
16 Oct, 2019

Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv

Mat och Restaurang Efterfrågan på fisk och skaldjur ökar stadigt, samtidigt som nära…
16 Oct, 2019

The Glenrothes - Halloween Edition 2019

Whisky och Bourbon Tretton är ett otursnummer för många och något som handlar…
16 Oct, 2019

Paolo Roberto gästar Linas Matkasse

Mat och Restaurang Linas Matkasse blickar söderut och lanserar Passione Italiana – en…
16 Oct, 2019
Artikelarkivet