Hem NyheterVinnyhet Tisdagen den 21:a september lanseras G.D. Vajras barolo, Bricco delle Viole

Tisdagen den 21:a september lanseras G.D. Vajras barolo, Bricco delle Viole

av Livets Goda

Den 21:a september lanseras G.D. Vajras barolo från Bricco delle Viole med årgång 2017 på Systembolaget. Varunr: 93683-01 | pris: 549 kr | 750 ml | alk. 15% VOL | inköpt kvantitet är 1 200 flaskor till den svenska marknaden.

2017 var en årgång som karaktäriserades av svår frost i april och en varm torr sommar. Då Bricco delle Viole är en av Barolos högst belägna vingårdar drabbades man som tur är inte av frosten. Trots heta dagar under sommaren var nätterna relativt svala och detta gjorde att vinstockarna inte drabbades av vattenstress.

Mats Abrahamsson på Moestue Sverige beskriver Bricco delle Viole 20107 så här: ”vinet är otroligt mångfacetterat med toner av hallon, röda bär, rosor, rabarber, kanderade äpplen, körsbär, vit tryffel, te, lavendel och anis. Vinet har kraftiga men mogna tanniner och en uttalad mineralitet. Det är redan nu balanserat och uttrycksfullt men utlovar en lång lagringspotential med än större komplexitet”.

Druvorna till Bricco delle Viole kommer från vinstockar som planterades 1949 och alla druvor handskördas. Druvorna skördades mellan 30 september och 7 oktober. Vinifieringen pågick i 58 dagar varav en stor del av tiden med så kallad ”capello sommerso”, submerged cap, för en mildare extraktion. Vinet lagrades sedan i stora slovenska ekståndare om 25 till 50 hektoliter i 25 månader innan buteljering den 15 juli 2020.

Bland de klassiska Barolovingårdarna är Bricco delle Viole den som ligger högst belägen och närmast alperna på 400-480 möh. Det höga läget gör att vingården ligger över dimmorna som ofta omsluter trakten. Tack vare detta får vingården sol redan från tidig morgon. Bricco delle Viole ligger väster om byn Barolo på den yttre gränsen av Barolo och den vingård som skördas sist på hösten.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING