Hem Vinvärlden Tisdagsinspiration – Jacob&#39s Creek och kyckling i lime

Tisdagsinspiration – Jacob&#39s Creek och kyckling i lime

av Livets Goda

Jacob´s Creek Double Barrel Shiraz Art.nr 78375, 14,8%, 150 kr, 89 poäng VINET Vinet uppträder direkt inbjudande och charmigt där vi nosar och smakar upp smårökiga toner, eukalyptus, lakrits och små inbäddade vegetala hintar, på en bädd av mörka bär med en läcker fruktsötma, choklad, kaffe, peppar och björnbär. Tanninerna är avrundade och lirar fint och skapar elegans och fräschör i en välnyanserad och transparent fyllighet. Tillgängligheten och träffsäkerheten i vinet är idag mycket hög men ändå finns här en potential för att spara på vinet 0-5 år till. Ett av de bättre, billiga vinerna från Jacob&#39s Creek som vi provat på en tid. >> Vinet kan ni beställa genom Systembolaget här Lagring: Jacob&#39s Creek Double Barrel Shiraz har förutom den traditionella lagringen på franska och amerikanska ekfat (12-18 månader), fått en extra lagring på skotska whiskyfat. Det var efter mycket experimenterande och många försök som Jacob&#39s Creek upptäckte att gamla whiskyfat från Skottland hade en positiv påverkan på deras shiraz. Livets Goda lagar mat till… Vinet är alldeles utmärkt att dricka för sig självt, men passar också ypperligt till en uppsjö av maträtter. En klassisk köttbit med lite pommes och bea kommer exempelvis sitta som en smäck, men här hittade vi en magisk kombination med rostade kycklingklubbor med mangosås och örter. Vinets småvegetala toner gifter sig direkt med örterna och mangons sötma, samtidigt som fruktigheten i vinet sköljer över och omger kycklingens lena och småkryddiga karaktär. En matchning som lyfter fram såväl vinet som rätten på bästa vis. Kycklingklubbor i lime, mangosås och rostade grönsaker Ingredienser (4 personer) 4 st kycklingklubbor Limegriljering 0,5 dl limejuice 1 dl olivolja 4 vitlöksklyftor 1 msk chilipulver 1 tsk salt Grönsaker 12 minimajs, grovt hackade 3 gula lökar, grovt hackade 1 röd paprika, strimlad 1 gul paprika, strimlad 2 kvistar rosmarin Några blad hackad basilika Salt & Olivolja Mangosås Smör att fräsa i 1 shalottenlök, fint hackad 1 msk curry 2 dl grädde 2 mango, skalade, urkärnade och hackade Salt 1 msk bra balsamvinäger Kyckling, limegriljering och grönsaker Fördela ut grönsaker och örter på en plåt. Släng några nypor salt över och ringla lite olivolja över. Blanda väl. Blanda allt till griljering och mixa med stavmixer. Lägg kycklingklubborna i en plastpåse, häll över griljeringen och massera in den ordentligt. Har du tid kan du låta kycklingen marineras några timmar i påsen. Lägg sedan kycklingen på samma plåt som grönsakerna och rosta i ugnen på 175 grader under 30 min. Höj sedan värmen till 225 grader och grilla 15 minuter till. Mangosås Fräs löken mjuk tillsammans med curryn i en klick smör. Slå på grädden och koka ihop ca 5 minuter. Lägg i mangon och koka ihop ytterligare 5 min. Mixa allt. Håll varm och smaka av med salt och eventuellt mer curry. En sås som blir godare ju längre den får stå. Spetsa med ett mönster från balsamvinägern. Servering Lägg upp en klubba per tallrik med en slev rostade grönsaker. Häll över rikligt med mangosås. Livets Goda redaktionen önskar en inspirerande tisdag!”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING