Hem Mat & Restaurang Tisdagsinspiration: Helstekt paprikakyckling med parmesangratinerad fänkål möter sin själsfrände i Brolio

Tisdagsinspiration: Helstekt paprikakyckling med parmesangratinerad fänkål möter sin själsfrände i Brolio

av Livets Goda

Det här behöver du till sex personer
Ingredienser
2 hela kycklingar, vi valde Bjärefågel
4 stora fänkålshuvuden
1 chili
1 paket bacon
100-150 gram parmesan
crème fraiche
ärtskott
olivolja
kryddor (paprikapulver, salt, peppar)
eventuellt potatis 

Så här gör du
Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in kycklingarna i paprikapulver. Det ger dem en fint sötaktig mild smak samtidigt som de blir galet vackert rostade och oemotståndliga. Salta och peppra. Lägg baconen över kycklingen då dessa ska agera skydd åt fågeln initialt samtidigt som det adderar smak. Ställ i mitten av ugnen.

Skölj och dela fänkålsbladen. Lättast är om du gör ett upp och nervänt v-snitt vid roten så kan du lossa på respektive blad. Behåll den fina gröna blasten. Koka upp saltat vatten och lägg i fänkålsstjälkarna. Koka drygt fem minuter. Fänkålen behöver detta för att inte bli trådig och svårtuggad. Lägg i en form, salta och peppra och ringla olivolja över. Gröp ur kärnhuset ur chilin och finhacka tillsammans med den gröna blasten från fänkålen. Strö över och avsluta sedan med härliga mängder färskriven parmesan. Gratinera under kycklingen i ungefär 25-30 minuter eller tills osten fått vacker färg. Kycklingen för övrigt, har du i ugnen ca en timme per kilo den väger.

Efter ungefär halva tiden i ugnen så har baconet gjort sitt. Ta av det och låt kycklingen fortsätta utan. Baconet däremot finhackar du och ställer i en ugnssäker skål som du placerar i ugnen tio minuter innan allt är klart. Nu har även kycklingen vätskat sig en hel del. Spara denna fantastiska sky och häll över i en såskastrull. Sältan är hög och den balanserar du ut med ett par klickar crème fraiche. bara för att addera lite lyx droppade vi ner lite vit tryffelolja i såsen efter att den fått koka ihop lätt.

Ärtskotten kan du lägga i kallt vatten en stund för mer krispighet. När det är dags att servera så låt rinna av, salta försiktigt och strö över det finhackade baconet. Det är en perfekt “grönsallad” till anrättningen.

Tranchera kycklingarna, ställ fram hela fatet med din gratinerade fänkål, salladen och ringla försiktigt med såsen som blott ska vara ett komplement, inte ta över.

Vinet till:


2017 Brolio, Chianti Classico, Barone Ricasoli
(artikel 2705, 129 kr, 88/100 LGP)
2017 står i bjärt kontrast till den strama 2016 och här flörtas det mer med oss. Samtidigt är det inget snack om vad vi har i våra glas för det är ursprungstypiskt så det förslår med örtblommighet i form av rosmarin, saftiga körsbär, läder och lätt mylla i försiktigt rostad stil. Kärnkärvt i smaken men med en rikare körsbärsfrukt ger ett gosigt intryck och så hittar örter, cassis och läder fram i eftersmaken som är behaglig och med viss längd. Ett vin som verkligen inte gör bort sig!

Till maten:
En tugga av den gratinerade, fint milda fänkålen, lite grillad kyckling och så har vi en uppväxling i gommen där vinet får ett större djup, kaxar till sig på ett skönt vis. Brolion blir stramare, örtigare och framförallt visar det upp ett grymt samspel med maten. Fänkålen är en hit och som ger så mycket mer till anrättningen än vad pasta, potatis eller ris hade kunnat mäkta med. Dessutom är den fräscha salladen med bacon ett fint komplement till det örtiga i vinet och såsen likaså. Vissa viner är helt enkelt bara som gjorda för att glänsa till mat. Brolio gör det här!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING