Hem NyheterNyhet WB Tjoget firar 5 år på 50 Best Bars

Tjoget firar 5 år på 50 Best Bars

av Livets Goda

Som enda svenska bar och i sällskap av endast en annan i Norden, är Tjoget med på 50 Best Bars lista över världens
bästa barer – för 5e året i rad.

50 Best Bars är världens mest prestigefyllda ranking för cocktailbarer. Man kan säga att det är barvärldens motsvarighet till Michelinstjärnor, något som Sverige med åren fått ganska gott om. Men det finns än så länge bara en svensk bar som tagit sig in på 50 Best Bars, och det är Tjoget i Hornstull som i år kvalar in på plats 36.

Tjoget öppnades för åtta år sedan och drivs av samma krögare nu som då. Den här kontinuiteten menar Andreas Bergman och Joel Söderbäck är nyckeln till att de är kvar på listan år efter år – och fortfarande inte fått sällskap av någon annan svensk bar. Istället för att som många inom bartender-skrået bryta upp och börja om på ett nytt ställe efter ett par år, har de förfinat sitt koncept och adderat talang som gjort Tjoget ännu bättre. Exempelvis delägaren Simon Åhnberg och barchefen Leo Lahti.

-Under åtta år har Tjoget blivit en väldigt tydlig plats inom vars väggar vi kan utvecklas, göra om, experimentera och vara fria att göra det vi vill. Den här blandningen av kontinuitet och föränderlighet är förmodligen en av de största anledningarna till att vi fortfarande är ensamma svenskar på listan. Det, hårt jobb och att vårt team är så sjukt bra på sina jobb, säger Andreas Bergman, grundare och delägare.

Både framför och bakom sig på listan har Tjoget några av världens mest mytomspunna barer. Gemensamt för dem är att de flesta är utpräglade cocktailbarer, exklusiva platser att enbart dricka cocktails på. Med sitt café, sin cocktailbar, vinbodega, matsal, blandade publik och framåt natten ganska röjiga stämning, är Tjoget en udda fågel i samlingen.

-Vi har alltid varit och vill alltid vara en mötesplats för alla, oavsett ålder, bakgrund och kön. Här ska man kunna uppleva mer än enbart en drink före eller efter något annat. Här kan alla mötas för att umgås, äta, dricka och festa på ett mer avslappnat sätt än hos många av våra internationella kollegor, säger Joel Söderbäck, grundare och delägare.

Och får de bestämma själva så kommer mötena, upplevelserna och nyskapandet att fortsätta på Tjoget så länge de lever. Så köp en biljett, beställ en taxi eller släntra ner till Tjoget, ta en ”Beets by Tjoget”, ”Milano” eller ”Salty Caramel” och ta in att du sitter, socialt distanserad, på världens 36:e bästa bar. Bord bokas på tjoget.com Välkommen.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING