Vi i Sverige har sedan början av 1900-talet förkovrat oss i semlor på fettisdagen. Ett omåttligt populärt bakverk sedan länge och förr om åren något man kunde längta länge till då det bara serverades under en vecka i feb/mars. Tiderna förändras och nya tolkningar av detta mästerverk har skapats.Tidigare år har semlans serverats bl.a som carbonara, wrappen, prinsesssemlan, smoothie, korv med bröd-semlan, wienersemlan, chokladsemlan och de fortsätter i det oändliga.
Inför fettisdagen 2021 har Sveriges mest prisbelönta bar Tjoget tagit fram två tolkningar av bakverket i flytande form.
“Minns att jag för några år sedan gjorde en cocktail med smaker inspirerade av semlan. Men i år ger vi oss in i debatten med två egna tolkningar av allas vårt farvoritbakverk semlan” säger krögare Andreas Bergman.
Recepten är skapade av Tjogets barteam, lett av Leo Lahti.
”Fat Tuesday Fizz är en tolkning av Ramoz Gin Fizz, en drink skapad för 150 år sedan i New Orleans där man också firar fettisdagen, men då under namnet Fat Tuesday som är en del av Mardi Gras”. säger bartender på Tjoget Axel Söderström.
”Vi har haft fler dessert/afterdinner-cocktails på menyn genom åren. FIKA 1.0 va en tolkning av en favoritfika.. detta är en fortsättningen på det och det blir kul att slänga in en cocktail i semeldebatten”, säger chef bartender på Tjoget Leo Lahti.
Drinkarna kommer att serveras på Tjoget under en begränsad tid, från den 11:e februari till den 16:e
Fat Tuesday Fizz
30 ml gin
20 ml Disaronno
40 ml grädde
20 ml äggvita
20 ml citron
20 ml marconaorgeat*
2 dashvaniljtinktur**
2 dash kardemummabitter
*Orgeat är en söt mandelsyrup ofta från Franrike. Vi på Tjoget gör enligt klassiska recept men istället för salta mandlar använder vi salta mandlar från Spanien.
**Tinktur är ett smaksatt extrakt. Vi låter vanilj ligga i stark vodka under ett par dagar för att skapa extraktet.
Fettisdags–FIKA 1.0
Verktyg:
Spis, 1 kastrull, skärbräda, kniv, våg, dl-mått, litermått, sil, 2 bunkar, juicepress, silduk + ställning(finns på tex Clas Ohlson)
Ingredienser.
1 liter vatten
1/2 dl tea (löven)
1 liter socker
200 g kakao nibs
3 st vaniljstavar
1 liter gin
0.7 liter Disaronno
150 g klarifierat smör
1/2 dl krossade kardemummakärnor
1.24 l mjölk
0.5 liter färskpressad citronjuice (måste va pressad färsk, går ej att använda köpt juice)
Steg 1- smaksatt sockerlag
Värm upp vattnet i en kastrull och tillsätt the, kakaonibs & kardemumma. Öppna upp vaniljstången, gröp ur och lägg i innehåll och stav. Låt det sjuda i 10 minuter. Sila av. Tillsätt strösocker och rör om tills sockret löst upp sig.
Steg 2.
Tillsätt alkoholen (gin och Disaronno) och smöret.
Steg 3:
Pressa juicen och sila av den från kärnor och fruktkött. Häll ner mjölken i en ny bunke. Tillsätt den färskpressade juicen. Nu kommer mjölken skära sig.
Steg 4:
Sätt ihop din silduk + ställning.
Lägg en bunke under silduken som är lätt att förflytta.
Häll ihop alla ingredienser i en bunke.
Häll nu försiktigt ner allt genom silduken.
Det kommer första gången rinna igenom väldigt fort. Därför kommer vi behöva hälla om vätskan några gånger. Tills det kommer ut en helt klar produkt.
Häll om tills vätskan är klar. Häll upp i en flaska och förvara svalt.
Fettisdags-FIKA 1.0
Häll 6 cl av den klarifierade Disaronno och Gin mixen i ett rörglas med is.
Rör tills iskall.
Serveras på stor isbit och toppas med ett tjockt lager lösvispad grädde.
Garnera med kardemummakärnor.