Hem Vinvärlden Tocca Stelle – en Chianti Classico-pärla som är tillgänglig i mer än 200 butiker

Tocca Stelle – en Chianti Classico-pärla som är tillgänglig i mer än 200 butiker

av Livets Goda

Dievole, firman som står bakom dagens Chianti-nyhet på Systembolaget, nämns redan för första gången i ett kontrakt daterat till den 10 maj 1090 då gården bytte ägare. Betalningen sägs ha varit två kastrerade tuppar, tre limpor och sex silvermynt. Säkerligen var det andra summor involverade 2013 när den argentinska vinälskande olje- och gasmagnaten Alejandro Bulgheroni köpte egendomen. En sak är dock säker; Dievole är ett namn att hålla koll på för resan uppåt har redan startat och det märks inte minst i 2020 Tocca Stelle som är en sann liten Chianti-pärla!

Vingårdsläget till Tocca Stelle planterades för över 40 år sedan och uppgår idag till 4 hektar på 360 meters höjd över havet. När Dievole tog över vingården gick diskussionerna kring att rycka upp alla rankor och börja om då läget var misskött men i stället valde man att rusta upp läget och ge vingården en reset. Druvorna skördas för hand under oktober och enbart traditionella druvor används. Sangiovese dominerar i vinet med minst 85 procent beroende på årgång och sedan kompletterar canaiolo och colorino druvblenden. Lagring 12 månader i stora drygt 4000-litersfat från franska Allier.

Livets Goda om 2020 Tocca Stelle Chianti Classico

Pandemin gjorde knappast livet enkelt för vinbönderna 2020 men tack och lov var årgången av så pass hög kvalitet att det var värt besväret. Det märks också i den nya årgången av Chianti Classico-pärlan Tocca Stelle som hämtas från drygt 40 år gamla rankor och får sin lagring i stora använda fat om drygt 4000 liter. Det vilar en omisskännlig toscansk örtighet över doften med blommande rosmarin, lavendel och smäktande viol som lindar in körsbärsfruktigheten tillsammans med ett stänk läder och integrerad ek. Smaken uppvisar stramt sötsyrliga körsbär, den klassiska kärnkärvheten, bra bett i tanninerna och en kryddig, lätt apelsinhintad karaktär som följer med i det fint fästande avslutet. Gott idag, gärna med en sväng i karaffen, gott om fem år efter en vända i källaren.

90 p

Tocca Stelle är en tillfällig lansering i Systembolagets sortiment och vinet finner du från och med idag i mer än 200 butiker. Flaskan (750 ml, 13,5%) har artikelnummer 90050 och kostar 179 kronor.

Till Tocca Stelle på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING