Hem NyheterVinnyhet Tokara Director´s Reserve Red 2018

Tokara Director´s Reserve Red 2018

av Livets Goda

En gång om året anländer Sveriges tilldelning av Tokara Director’s Reserve Red från en av Sydafrikas topprankade vingårdar. 28 januari lanseras 3 600 flaskor exklusivt på Systembolaget.

Det är främst i de kustnära bergsområdena i Stellenbosch i den sydvästra delen av Sydafrika som vinodling i världsklass vuxit fram. Här skapar mötet med de kalla Atlantvindarna och den varma indiska oceanen ett närmast Medelhavslikt klimat som får livgivande näring av en brännande het sol under kruttorra sommarmånader.

– Ännu ett torrt år i Sydafrika, kanske till och med det värsta på 100 år, men Tokara Director´s Reserve Red finns bland de topp viner från Sydafrika igen med 95 poäng med härlig frukt och struktur. Detta är alltid en höjdpunkt för mig när vi släpper deras årgångar, säger Alexander Kirshakov, ansvarig Brand Manager på Nigab.

Vinet
En klassisk Bordeaux-blend bestående av 69% cabernet sauvignon, 15% petit verdot, 8% merlot och 4% cabernet franc och 4% malbec. Traditionell jäsning i ståltankar och träkar med överpumpning två gånger per dag. Därefter genomgår vinet malolaktisk jäsning innan den slutliga lagringen på 54% nya ekfat (barrique) i 22 månader.
Passar utmärkt till en grillad köttbit med bearnaisesås. Serveras vid 16-18 grader.

Tokara Director’s Reserve Red 2018
Artikelnummer: 95969-01
Pris: 229 kronor
Alkoholhalt: 14,5%
Sockerhalt: 2,2 gram/liter
Exklusiv lansering på Systembolaget 28 januari, 3600 flaskor

Kort om Tokara
Tokara ägs av Gerrit Thomas och Anne-Marie Ferreira som köpte den vackert belägna egendomen i början av 1990-talet i syfte att bosätta sig på platsen. Snart insåg de potentialen för vinodling och grundade vinföretaget Tokara. Namnet lånade de av sina barn Thomas och Kara. De första vinstockarna planterades 1994 och några år senare förvärvade de ytterligare ett par vingårdar. Odlingarna ligger på flera hundra meters höjd längs södersluttningarna på Simonsberg inte långt från Stellenbosch. I dag är Tokara Estate en fullt utvecklad besöksanläggning med prisbelönt arkitektur, konst- och konsthantverksutställning samt en högklassig restaurangverksamhet.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING