När en cocktail hängt med i 100-år eller mer, så vet man att det är av en anledning och Sidecar är precis en sådan. Drinken är egentligen en cognacsbaserad cocktail, men den är precis lika välsmakande med en bättre rom eller som i fallet här, med en bättre japansk whisky. I Tokyo-versionen av Sidecar så har vi bytt ut cognacen mot just en japansk whisky och citronen har fått ge vika till fördel för lime (yuzu fungerar utmärkt också). Basen finner vi i den av den högkvalitativa Nikka from the Barrel.
Drinkbas
Nikka from the Barrel, 51,4%
Japan / The Nikka Whisky Distilling Co / 500 / Nr 551 / 499 kr / 93p
Nikka from the Barrel lanserades på 50-talet och här blendas singlemalt från Yoichi och grainwhisky av majs från Miyagikyo´s Coffey stills. Lagring i bourbonfat, sherryfat och ny amerikansk ek i mindre omfattning. Ålder någonstans mellan 6–10 år och det är en trivsam ungdomlighet som sveper in i gom. Vanilj och nötetsad sötma i den lätt tropiska torkade fruktigheten med vissa orientaliska inslag i kryddigheten. Stramar upp bra i avslut och lägger ett försiktigt tobaksspår efter sig. Ömsinta procent och Nikka sätter ner foten direkt med detta ”insteg” som visar upp den numera klassiska Nikka- formulan för… jäkligt bra whisky.
Så mixar du en Tokyo Sidecar – ingredienser
6 cl Nikka from the Barrel
2,5 cl Cointreau eller grand Marnier
0.5 cl färskpressad limejuice
Garnering (valfritt)
Strösocker
en skiva apelsinskal
Så gör du
Kyl ner det passande glaset innan för bästa resultat. Starta med att fukta kanten på ett cocktailglas för att sedan snurra det i socker. Mixa ingredienserna i en shaker tillsammans med is och sila sedan upp i ditt kylda glas. Garnera med en skiva apelsinskal