Hem Mat & Restaurang Matinspiration: Tomat & vitlöksglaserad kyckling med hemslungad pesto

Matinspiration: Tomat & vitlöksglaserad kyckling med hemslungad pesto

av Livets Goda

Det här behöver du till fyra personer 

Till kycklingen:
4 rejäla kycklinglårklubbor
Tomatpuré, 1 msk
Vitt vin, 1 dl
Citronsaft, 1 msk
Vitlöksklyftor, 2 st.
Salt
Peppar
Olivolja

Pastan & peston:
Zetas Casa di Luca Pappardelle, 500 gram
Färsk basilika, 2 krukor
Solrosfrön, rostade, 1,5 dl
Vitt bröd, en skiva formfranska
Vitlöksklyfta, 1 st.
Olivolja, 2-3 dl
Parmesanost, 100-150 gram
Vitvinsvinäger, 1 tsk
Salt
Peppar

Gör såhär:
Börja med peston så den får stå och dra sig lite, basilikan sätter sig bättre då. Stavmixa all basilika med stjälkar och olivolja som du ringlar i. Finriv osten och häll ner i tillsammans med en riven vitlöksklyfta och formfranskan som du smular ner i men skippar kanterna. Häll inte i alla solrosfrön på en gång för då tröttar du ut stavmixern och får inte till konsistensen. Gillar du lite syra i en pesto så häller du i en tesked vitvinsvinäger eller en skvätt citronsaft. Salta och peppra efter behag samt se till att du inte snålar med olivoljan. Peston ska inte vara en trög massa.

Salta och peppra kycklingklubborna och stek i olivolja. Skinnet ska bli knaprigt. Under tiden så blandar du samman vinet, citronsaften, finskivad vitlök, salt och peppar. När du fått till det knapriga och färgen så ta upp klubborna och häll ner mixen i pannan och reducera in. När det börjar bli lite ont om vätska kvar så är din glaze färdig och du penslar kycklingklubborna med den. Ställ in kycklingen i ugnen och låt arbeta klart, tills din glaze blivit ett med skinnet. Om fågeln vätskat sig i ugnen så spara denna grymma skysås. Arbeta inte med för hög temperatur utan håll dig mellan 150-170 C så att saftigheten stannar i kycklingen.

Koka upp pappardellen och säkra att den blir al dente. När klar så rör ner generösa mängder av din pesto. Lägg upp, riv lite extra parmesan över och servera med din kyckling. Fick du skysås från ugnen så ringla över lite av detta på anrättningen. Enkel matlagning men hur lyxigt som helst. Dessutom lär du blott vilja göra din egen pesto framöver efter att ha provat denna!

2013 Brunello di Montalcino Val di Suga, 92 LGP
Art. Nr 42302, 259 kr, 750 ml
Ny årgång av detta vin som vanligtvis brukar imponera på oss, och så blir även fallet med 2013. Mer transparent med kraftfull elegans och renhet där vi njuter av läckra och balanserade vindar av rödsyrlig körsbärsfrukt, tobak, lavendel, örter och ceder i en betydligt svalare stil än förra årgången. Inlindade men närvarande tanniner indikerar dessutom god lagringspotential om du vill lägga in vinet i samlingen. Mycket Brunello di Montalcino för slanten här!

Till maten:
En sagolik kombination där det till synes ”enkla” bjuder på en rik, komplex och njutsam upplevelse på bästa vis. Här behöver du inte vara mästerkock och sommelier för att framstå som det. Syran, fetman, friskheten och rikedomen i maten finner sin partner i vinet, där även sötman lockas fram och intensiteten lyfts ytterligare ett par snäpp. Ett giftermål som kan tillfredsställa den mest kinkiga gästen.

Vinet finner ni på Systembolaget här >>

Fler recept finner ni som alltid i Livets Godas Receptbank

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING